Na današnji dan osnovan fudbalski klub Barcelona

Na današnji dan 1899. godine osnovan je jedan od najvećih fudbalskih klubova na svijetu, FC Barcelona.

Zanimljivo je da su u osnivanju tog kluba sudjelovali osim domaćih također i engleski te švicarski nogometni entuzijasti, a postao je simbol katalonske kulture i katalonstva, iz čega je izveden moto „Više od kluba” (kat. Més que un club). Svoje utakmice igra na stadionu Camp Nou koji ima 99.354 mjesta i građen je od 1954. do 1957. godine. Gradnja stadiona završena je 24. septembra 1957. godine.

U više od sto godina svoje historije FC Barcelona je postao jedan od najuspješnijih fudbalskih klubova na svijetu. Bio je prvak Španije više od 20 puta, a u međunarodnim natjecanjima pet puta su igrači ovog kluba osvojili Ligu prvaka, četiri puta Kup prvaka i pet puta UEFA superkup.

Barcelona je jedini evropski klub koji je od 1955. igrao barem jedno međunarodno natjecanje godišnje te je uz Athletic Bilbao i Real Madrid jedan od tri španska kluba koji nikad nisu ispali iz prve lige. Danas je Barcelona drugi najbogatiji fudbalski klub na svijetu s prosječnom godišnjom zaradom od gotovo 400 miliona eura.