Na današnji dan rođen legendarni defanzivac Željezničara, Enver Hadžiabdić

Na današnji dan prije 75 godina rođen je legendarni defanzivac FK Željezničara, Enver Hadžiabdić.

Kao sin željezničara koji se zbog prirode posla često selio, rođen je u Beogradu 1945. godine. Fudbal je kao dijete počeo igrati travničkom Bratstvu. Tu je zabilježio i prve seniorske nastupe, a 1965. godine prelazi u Željezničar na poziv trenera Marcela Žigantea. Do sezone 1973/1974, kada je otišao iz Željezničara, nastupio je u 268 zvaničnih utakmica za Klub, a postigao je i dva gola.

Bio je standardni član šampionskog tima iz sezone 1971/1972. Poslije Želje je tri godine igrao za belgijski Charleroi. Tamo je i završio igračku karijeru. Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 12 utakmica. Bio je jedan od najboljih odbrambenih igrača Jugoslavije tog vremena. Iako je u početku karijere nastupao kao lijevo krilo, najveći dio karijere je igrao na mjestu lijevog halfa, a u reprezentaciji Jugoslavije je igrao i lijevog beka. Hadžiabdić je bio izuzetno požrtvovan, ali i popraćen reputacijom vrlo oštrog igrača.

Po okončanju karijere se bavio i trenerskim poslom u BiH, Iranu i Kataru. Posebno uspješno je ovaj posao obavljao u Želji koji je 1998. godine vodio do titule. Posebno vrijedi istaći da je Željezničar preuzimao u tri navrata, a obnašao je i druge funkcije u Klubu.