Nagrada srednjoškolcu za bronzanu medalju na Balkanskoj olimpijadi iz fizike

Povod za današnji prijem i prigodnu nagradu bio je osvajanje vrijednog priznanja na Balkanskoj olimpijadi iz fizike, općinski načelnik, Ibrahim Hadžibajrić, još jednom je prepoznao i nagradio trud i uspjeh srednjoškolca Fatiha Žgalja, jednog od najtalentovanijih mladih fizičara ne samo u Starom Gradu i Sarajevu, nego i cijeloj BiH. 

Takmičenje je održano prošlog vikenda, a srednjoškolci iz Bosne i Hercegovine su među 12 zemalja učesnica osvojili zlatnu i dvije bronzane medalje. Fatihu Žgalju iz Starog Grada je pripala bronzana medalja među 50 drugih učesnika.

Balkanijada iz fizike koja je trebala da bude održana u Rumuniji, zbog pandemije koronavirusa održana je u online formatu.

„Učešće je uzelo skoro 50 takmičara iz 12 balkanskih zemalja, a naš BH tim je osvojio zlatnu i bronzanu medalju, što nas svrstava u red najuspješnijih zemalja“, rekao je Fatih, koji je iskoristio priliku da se zahvali načelniku Hadžibajriću na dugogodišnjoj podršci. „Ovo nije prvi put da je načelnik Hadžibajrić prepoznao moj trud. Poslije svakog uspjeha koji sam ostvario uslijedio je poziv, čestitka i nagrada za rezultate, a to mi zaista puno znači i zahvalan sam na tome,“ kazao je Fatih.

Foto: Općina Stari Grad
Foto: Općina Stari Grad

Načelnik Hadžibajrić je uz čestitke kazao da se Stari Grad ponosi ovakvim mladim ljudima, te da će im vrata Općine Stari Grad uvijek biti otvorena za pomoć i podršku. „Zahvaljujući njegovoj genijalnosti za našu Općinu, ali i cijelu BIH se čuje i zna i želim mu da nastavi sa uspjesima. Uvijek ćemo podržavati našu djecu, mlade i talentovane ljude koji su budućnost ove zemlje. Na ovaj način im pokazujemo da ulaganjem u njihovo obrazovanje i razvoj talenata pomažemo da sebi izgrade bolju budućnost,“ poručio je načelnik Hadžibajrić.

Nije ovo prvi put da Općina Stari Grad i načelnik Hadžibajrić zasluženo nagrade ovog mladog genijalca iz Starog Grada, učenika trećeg razreda Prve bošnjačke gimnazije. Njegov ogroman talenat i želja za radom pokazala se još prije nekoliko godina kada je Fatih, tada učenik OŠ „Hamdija Kreševljaković“ na Vratniku počeo redovno osvajati prva mjesta na općinskim i kantonalnim takmičenjima iz informatike, matematike, geografije, engleskog jezika, kao i fizike. Veliko priznanje Općine Stari Grad dobio je i u maju 2018. godine kada mu je na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom Dana Općine, općinski načelnik uručio zahvalnicu za doprinos afirmaciji Općine Stari Grad.

Uprkos svim poteškoćama koje je donijela pandemija koronavirusa, Fatih Žgalj nije prestao nizati uspjehe. U septembru ove godine osvojio je srebrenu i bronzanu medalju na Evropskoj geografskoj olimpijadi.

Fatihu je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić danas uručio novčanu nagradu i knjigu „Povelje i pisma stare bosanske države“.