Novalić: Potrebno je hitno djelovati na svim nivoima s ciljem usporavanja širenja zaraze

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić, danas je uputio inicijativu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, Zoranu Tegeltiji, i premijeru Republike Srpske, Radovanu Viškoviću, za održavanje sastanka predstavnika Ministarstva civilnih poslova BiH i entitetskih ministarstava zdravstva s ciljem stabilizacije stanja i usporavanja širenja zaraze koronavirusom.

Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u Bosni i Hercegovini, premijer Novalić je zatražio da se održi virtuelni sastanak. Također je upozorio da svi svi skupa moraju hitno i koordinisano djelovati na svim nivoima vlasti, s ciljem stabilizacije i usporavanja širenja zaraze.

“U vezi sa iznimno ozbiljnom epidemiološkom situacijom u BiH zbog ubrzanog širenja koronavirusa i očekivanog ulaska u kritičnu situaciju, predlažem da u što skorije vrijeme održimo virtualni sastanak na kojem bi učešće uzeli predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH i entitetskih ministarstava zdravstva. Smatram da moramo hitno i koordinirano djelovati na svim nivoima vlasti s ciljem stabilizacije i usporavanja širenja zaraze” naveo je Novalić u inicijativi.

Podsjećamo da je danas u Bosni i Hercegovini 1.447 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od toga je u Republici Srpskoj koronavirus potvrđen kod 443 osobe, a u Federaciji BiH je 1.004 novozaraženih.