Simbol Jugoslavije: Prije 12 godina zaustavljena proizvodnja Yugo automobila

Prije 12 godina, 11. novembra 2008. godine, na proizvodnoj traci “Zastave” u Kragujevcu počelo je sklapanje posljednjeg Yugo auta.

 

Jedan od najpopularnijih automobila bivše Jugoslavije,a cijeli životni put pratio ga je negativan epitet najgoreg automobila.

 

Zamišljen je kao moderniji nasljednik Fiće, najprije se zvao Zastava 102 pa Jugo i konačno Yugo. Nastao je na osnovi modela Fiat 127, a njegova proizvodnja je krenula 28. oktobra 1980. godine.

Prvi primjerak s proizvodne trake prigodno silazi na Dan Republike.

 

 

Jugo je gabaritima zadržao kompaktne mjere (349 x 154 x 134 cm), a ponudu su činila tri motora. Slabiji Jugo 45 je pokretao mali četiri-cilindraš s 903 ccm zapremine i 45 KS, a temeljio se na motoru još 1955. godine razvijenom za Fiat 600. Snažnija opcija je bio Jugo 55 (60) sa Stojadinovim motorom. Iz 1116 cm zapremine davao je 55 KS i ostao najpopularniji izbor, i to u izvedbi s pet-stupanjskim mjenjačem. Konačno, tu je bio i jači model, 65-ica, s 1.3-litrenim motorom i već sportskim performansama.

 

Prije 35 godina “Zastava” je izvezla prvi “Yugo GV” na američko tržište i ponudila ga kupcima po cijeni od 3990 dolara.

 

Godišnjicu dolaska Yuga u Ameriku prije pet godina obilježio je britanski BBC tekstom “Posljednji stvarno užasan automobil”. Podsjetili su da je oznaka GV označavala “Good Value”, odnosno dobru ponudu te istaknuli da je ta marketinška poruka od samog početka bila osuđena na propast.

BBC je podsjetio da je za ulazak Yuga na američko tržište zaslužan Malcolm Bricklin, koji je iskoristio činjenicu da je sredinom ’80-ih u SAD-u bilo poželjno da svako posjeduje jeftino i ekonomično vozilo.

 

Uz pomoć političara i diplomata Henryja Kissingera i Lawrencea Eagleburgera postignut je dogovor s jugoslavenskim vlastima i Amerikanci su Yuga prvi put vidjeli na sajmu automobila u Los Angelesu 1984. godine. Da bi krenuo u prodaju na tom tržištu, moralo se napraviti 500 prepravki na automobilu.

 

Iako mu je maksimalna brzina bila oko 138 kilometara na sat te je u tom trenutku bio najsporiji automobil na američkom tržištu, prodaja je išla munjevito.

 

Izvoz je zaustavljen 1992. godine zbog raspada Jugoslavije i rata, a BBC podsjeća da je NATO sedam godina kasnije bombardirao tvornicu “Zastava automobili”, navodno zbog uvjerenja da je riječ o tvornici oružja istog imena.

“Bomba je pala godina prije toga. Yugo je Amerikancima postao glavni predmet sprdnje”, navodi BBC.

“Vrijednost Yuga si udvostručio čim si napunio rezervoar”, bila je jedna od šala na njegov račun.

 

Automobil se pojavio i u nekoliko filmova, a jednu od glavnih uloga “glumio” je u filmu “Drowning Mona”.


 

 

Na kraju teksta BBC je postavio pitanje koliko je Yugo zaista bio loš automobil. Istraživanje koje je 1987. godine objavio magazin “popular Mechanics” pokazuje da se Amerikancima jako sviđao u to vrijeme. Oko 78 posto njegovih vlasnika u SAD-u ocijenilo je njegovu kvalitetu kao dobru ili odličnu, a 42 posto njih reklo je da bi ga ponovno kupilo.

 

Yugo je preživio do 2008. godine kad je na današnji dan zaustavljena proizvodnja. Priča je da je zadnji primjerak navodno prodan za 50.000 eura. Tokom 28 godina proizvedeno je ukupno 794.428 primjeraka ovog automobila.