Od danas restriktivnije mjere u FBiH

Zbog pogoršane epidemiološke situacije vezane za pandemiju koronavirusa od danas se uvode restriktivnije mjere u Federaciji BiH.

Restriktivnije mjere odnosit će se na kretanje i okupljanje osoba. Detalje odluka nisu htjeli iznositi iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, a danas u 14 sati najavljeno je obraćanje javnosti predstavnika ove institucije.

“Očekujemo da ćemo donijeti restriktivnije mjere za građane FBiH koje se tiču ograničenja kretanja i ograničenja okupljanja, a detalje ćemo saopćiti sutra na press konferenciji u 14 sati u Sarajevu . To je sve što mogu reći”, kazao je jučer Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH za Fokus.

Restriktivnije mjere u odnosu na sadašnje trebale bi doprinijeti sprečavanju širenja koronavirusa, ali još uvijek se ne razmišlja o potpunoj zabrani kretanja građanima, kako su to uvele neke evropske zemlje uz izuzetke odlaska do apoteka ili trgovina s životnim namirnicama. Trenutno je na području FBiH obavezno nošenje maski u otvorenom i zatvorenom prostoru, a ograničeno je okupljanje na 50 osoba na otvorenom prostoru, te 30 u zatvorenom.