Oficirka Draženka Panić: Ispraćena iz Grčke s predrasudama da Vojna vazduhoplovna akademija nije za ženu, danas joj ni nebo nije granica

Za vojsku nije važno jeste li muškarac ili žena. Važni su fizička spremnost, hrabrost i integritet. A dokazano je da su žene bolji stratezi i taktičari, mišljenja je Draženka Panić – oficir u Oružanim snagama BiH.

Ona je učesnica kampanje “Ja glasam za žene“ koja predstavlja snažne i uspješne žene iz Bosne i Hercegovine koje su napravile pozitivne promjene u svojim lokalnim zajednicama.

Ove priče za svrhu imaju da motivišu glasače i glasačice da izglasaju više žena u zakonodavna tijela u BiH. Evidentno je da bh. društvo još uvijek sa zadrškom gleda na žene kandidatkinje na predstojećim izborima, i samo ih je 29 kandidirano za načelnice opštine među 425 kandidata za ovu poziciju.

Međutim, ako žene mogu biti piloti, onda s pravom očekuju i mjesto za stolom gdje se donose odluke.

U Grčku je ispraćena sumnjama i predrasudama sredine koja je vjerovala da Vojna vazduhoplovna akademija nije za ženu jer se zna gdje joj je mjesto, te da ona sigurno neće ni završiti taj studij. Vratila se kao najuspješniji strani kadet pa su je isti oni koji su je ispratili bez podrške slavili kao ponos svoga kraja.

Na Draženkinu čeličnu volju utjecao je odgoj i uzor koji je vidjela u majci koja ju je od ranog djetinjstva odgajala sama, te bila živi primjer da žene mogu sve što zamisle.

Predrasuda će uvijek biti, ali žene moraju vjerovati u sebe i biti spremne za zadatke koje postavljaju ispred sebe i kad-tad će drugi vidjeti da je ženama mjesto na svim važnim funkcijama“, poručila je Draženka, koja čak vjeruje da je dio njene snage volje dolazi iz činjenice da je sa sela na kojem se mnogo radi i nema prostora za kuknjavu.

Prije više od deset godina odlazeći na treninge borilačkih sportova razvilo se prijateljstvo između Draženke i Zorane Tovilović koja u Draženkinom primjeru vidi dokaz da ženama ni nebo nije granica.

Važno mi je što sam dio ove kampanje koja promoviše inspirativne žene jer smatram da su žene još uvijek, nažalost, na marginama bh. društva. Sretna sam što sam mogla ispričati priču o svojoj najboljoj prijateljici koja je i ljudski i profesionalni uzor ne samo ženama nego svima u Bosni i Hercegovini. Svi treba da čuju šta znači doći iz ruralne sredine koja ima određena očekivanja kako žena treba da se ponaša i koja je njena uloga u društvu.

Ogromna je hrabrost sve to gurnuti na jednu stranu, pratiti svoje snove i ostati na tom putu istrajna. Kroz život sam ponekad sumnjala u sebe, ali u Draženku – nikada”, istakla je Zorana, koja je, iako je diplomirala na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci, radi u civilnom sektoru u Institutu za razvoj mladih KULT posvećena razvoju politika prema mladima.

Trudimo se da ohrabrujemo i osnažujemo mlade ljude da se uključuju u procese donošenja odluka i ukazujemo im na važnost i značaj izbora. Mislim da ravnopravnost nije da glasamo za nekoga samo zato što je žena, već da glasamo za ženu zato što vjerujemo u njenu stručnost i sposobnost.

Ravnopravnost je da kandidatkinju ne odbacujemo kao opciju samo zato što je žena. Ova kampanja prikazuje snažne, izuzetne i inspirativne žena koje svaki dan pomjeraju granice, čak i iznad neba i ponosna sam što je moja Draženka jedna od njih”, zaključila je Zorana.

Kampanja “Ja glasam za ženu” podržana je od strane Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, Vlade Švicarske i Vlade Kraljevine Nizozemske, a implementira je Westminster fondacija za demokratiju u partnerstvu sa CEI Nahla.

Inicijatori ove ideje pozivaju organizacije civilnog društva, institucije, političke stranke, medije, predstavnike međunarodne zajednice, te sve pojedince širom zemlje da se uključe u kampanju i doprinesu napretku bosansko-hercegovačkog društva.

Više o ženama iz cijele Bosne i Hercegovine i njihovim inspirativnim pričama može se naći na zvaničnim profilima na društvenim mrežama Kampanje Facebook, Instagram, Twitter, Youtube.