NASA tvrdi je blizu 300 miliona planeta u našoj galaksiji potencijalno naseljivo

Stručnjaci iz NASA-e tvrde da se u našoj galaksiji nalazi najmanje 300 miliona potencijalno naseljivih planeta.

Kepler, svemirski teleskop američke svemirske agencije, proveo je devet godina u misiji lova na planete.

Teleskop je u našoj galaksiji uspješno identificirao hiljade egzoplaneta prije nego što mu je ponestalo goriva 2018. godine. Ali, osnovno pitanje izvorne misije je: Koliko je tih planeta naseljivo?

Naučnici širom svijeta godinama su pregovarali o podacima koje je teleskop Kepler prikupio, a sada misle da su pronašli odgovor.

Prema istraživanju koje je objavljeno u časopisu The Astronomical Journal, u našoj galaksiji postoji otprilike 300 miliona potencijalno nastanjivih svjetova, što nam govori da na stjenovitim planetima može postojati tekuća voda.

Naravno, taj broj je gruba procjena s konzervativne strane, a iz NASA-e tvrde da bi ih “moglo biti još puno”.

Neki od ovih planeta mogli bi biti dovoljno blizu nama da ih se može smatrati “međuzvjezdanim susjedima”. Najbliži takav planet se nalazi na udaljenosti od oko 20 svjetlosnih godina, piše CNN.

Kepler nam je već otkrio da postoje milijarde planeta, ali sad znamo da je dobar dio tih planeta možda stjenovit i nastanjiv”, izjavio je NASA-in istraživač i vodeći autor Steve Bryson.

Iako je ovaj rezultat daleko od konačne vrijednosti, a voda na površini planeta samo jedan od mnogih čimbenika koji podržavaju život, izuzetno je uzbudljivo što smo izračunali da su ovi svjetovi toliko česti s tako visokom pouzdanošću i preciznošću”, dodao je Bryson.

Spomenuta studija bila je globalna suradnja NASA-inih naučnica koji su radili na misiji Kepler i istraživača iz međunarodnih agencija u rasponu od Brazila do Danske.