Opća bolnica još bez saglasnosti za izvođenje nastave

Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ još nije dobila saglasnost federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića (HDZ BiH) za izvođenje nastave za studente fakulteta medicinske grupacije kojima je onemogućena nastava na KCUS-u.

Riječ je o Stomatološkom, Fakultetu zdravstvenih studija i Farmaceutskom fakultetu.

Mandić bi zapravo trebao dati saglasnost Općoj bolnici kao nastavnoj bazi Univerziteta u Sarajevu s obzirom da je Senat UNSA ranije proglasio nastavnom bazom, a zakonom je samo KCUS proglašen nastavnom bazom ali već mjesecima ne drže nastavu za studente.

Na FB grupi Borba za studentska prava 2020 objavljeno je da ni 30. dan protesta nemaju informacija o održavanju kliničke ni pretkliničke nastave.

Borba za studentska prava 2020
Dan trideseti!!

Još uvijek nismo dobili nikakve zvanične informacije o održavanju kliničke, kao ni pretkliničke nastave.

Pratite nas na BH radiju 1 sada 12:10

Posted by Borba za studentska prava 2020 on Thursday, 26 November 2020

Također, navode da studentima Medicinskog fakulteta online kliničku nastavu drže profesori sa KCUS-a.

Studenti već mjesecima traže da se održava praktična nastava na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu za sve studente medicinske grupacije na predmetima za koje su odgovorni profesori Medicinskog fakulteta.

„Rektorska konferencija je stajališta da našim studentima medicinskih fakulteta i medicinske grupacije treba omogućiti praktičnu nastavu upravo u ovom periodu kako bi savladali i taj praktični dio borbe protiv Covid-19, odnosno ponašanje njih sutra kao ljekara u doba pandemije. Mi smo na rektorskoj konferenciji dogovorili da tražimo i da iniciramo da klinički centri i bolnice koji pružaju praksu da otvore svoja vrata za studnete kako bi naši studenti u ovom delikatnom trenutku savladali dio praktične nastave“, kazao je Škrijelj.

Ono što je rektoru Škrijelju također ponuđeno jeste pomoć drugih javnih univerziteta u pogledu izvođenja nastave ukoliko i dalje Medicinski fakultet i KCUS bude odbijao izvoditi nastavu.

Rektori su stavili na raspolaganje akademsko osoblje medicinskih fakulteta ukoliko UNSA ne bude imala osoblje koje bi moglo izvoditi nastavu.

Na Stomatološkom fakultetu za tri predmeta su pronađena alternativna rješenja i za neke predmete počela je nastava.