Ostavio neizbrisiv trag/ Komemoracija u povodu smrti Dragana Jovičića sutra na sceni Kamernog teatra 55

Poznati glumac Dragan Jovičić preminuo je od posljedica koronavirusa, a komemoracija u povodu njegove smrti biti će održana sutra na sceni Kamernog teatra 55 u 11 sati. 

Kako ističu iz Kamernog teatra 55, u galeriji “Gabrijel” bit će otvorena knjiga žalosti u koju će se moći upisati građani Sarajeva.

“Kamerni Teatar 55 obavještava da će se komemoracija u povodu smrti našeg dragog kolege i prijatelja Dragana Jovičića održati u nedjelju 08.11.2020. na sceni Kamernog teatra 55 u 11 sati. Također ćemo u galeriji „Gabrijel“ Kamernog teatra 55 otvoriti knjigu žalosti u koju se mogu upisati građani Sarajeva, naravno prateći sve preporuke kriznog štaba.

Obzirom na preporuke kriznog štaba o broju posjetilaca teatru, a to je 70 ljudi, ovim putem pozivamo sarajevske glumce da dođu na komemoraciju, jer će oni imati prioritet. Prema želji porodice, sahrana Dragana Jovičića će biti obavljena u uskom porodičnom krugu, sa datumom koji će porodica naknadno utvrditi”, saopćeno je iz Kamernog teatra 55.

Iz Kamernog teatra 55 kazali su kako su ostale stope velikana u koje više niko neće moći stati.

“Otišao je Prijatelj, Čovjek, Učitelj, Glumac. Prvak. Ostavio je neizbrisiv i neporeciv trag, kako u svom Kamernom, u kojem je proveo najveći dio svoje glumačke karijere, tako i na scenama svih naših teatara. Ostale su stope velikana u koje više niko neće moći stati.

Ostali smo mi, na pustoj sceni, obesmišljeni i neizrecivo shrvani, da mu uputimo posljednji pozdrav. Da ga pozovemo na bis. Da se pozdravimo. Danas je dan žalosti za Kamerni teatar 55. Danas su zavjese spuštene”, poručili su.

Dragan Jovičić rođen je u Rogatici 22. novembra 1953, bio je bosanskohercegovački filmski, pozorišni glumac i direktor sarajevskog Kamernog teatra 55 od 2011. do 2015. godine.

Iako je profesionalno angažiran u Kamernom teatru 55, pa i u sarajevskom Narodnom pozorištu, njegovi prvi glumački uspjesi su, ipak, u vezi s filmom i televizijom. Najširu popularnost stekao je kao Stojan Mutikaša u seriji Porobdžije u režiji Aleksandra Jevđevića.

U sarajevski Kamerni teatar 55 Jovičić se vraća 1987. godine i tu ostvaruje brojne zapažene uloge. Dobitnik je brojnih glumačkih priznanja i nagrada, a između ostalih i “Šestoaprilske nagrade” grada Sarajeva za doprinos umjetnosti teatra.