Počinju duhovne pripreme za Božić

Danas počinje došašće ili advent, u crkvenoj godini razdoblje pripreme za blagdan Božića, kada će se, iako nije liturgijski propisano, u mnogim domovima vjernika i u Hrvatskoj zapaliti prva svijeća na adventskome vijencu.

Za katolike prvu nedjelju došašća karakterizira ponovni Kristov dolazak, drugu i treću osoba Ivana Krstitelja, četvrta predstavlja Mariju, Djevicu i Majku, koja je rodila Krista.

Za došašće se izrađuje i stavlja na stol adventski vijenac s četiri svijeće koje simboliziraju četiri adventske nedjelje. Danas se pali prva, prema tradiciji nazvana prorokova svijeća. Druga je betlehemska, treća pastirska, a posljednja je svijeća anđela.

Postepeno paljenje svijeća znak je približavanja Božića.

Adventski vijenac čine dva temeljna simbola – krug i svijeće, odnosno svjetlo. Krug ili prsten bez početka i kraja simbolizuje vječnost i vjernost. Ponekad se adventski krug tumači kao zemaljski krug s četiri strane svijeta.

Vijenac je u antičko vrijeme predstavljao znak pobjede i u kršćanstvu je postao znak po Kristu dobivenoga spasenja.

Zimzeleno granje upućuje na život život vječni i podsjećaju na Isusov ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao. Svjetlo svijeća označava dolazeće svjetlo Isusa. Adventske svijeće, izvorno crvene i bijele boje, upućuju na Isusovu žrtvu i pobjedu.

Katolici u vrijeme došašća svakoga jutra imaju zornice – rane mise koje imaju pokornički značaj, jer treba ustati vrlo rano da bi se stiglo u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik četverotjednog trajnog odricanja od sna.

Svoj početak imaju još u srednjem vijeku, prenosi Glas Hrvatske.