Dodijeljena pomoć penzionerima u Općini Stari Grad

U općini Stari Grad je od početka godine 675 penzionera je dobilo novčanu pomoć za nabavku lijekova, za ove namjene je u budžetu osigurano 45.000 KM, a podjela je izvršena na osnovu evidencije Udruženja penzionera Stari Grad sa kojim je potpisan ugovor početkom godine.

Kao i prethodnih godina, uručenje novčanih sredstava izvršeno je putem mjesnih zajednica, a starim i bolesnim novčana sredstva odnesena su na kućne adrese.

Danas je završena podjela novčanih sredstava u mjesnoj zajednici Babića bašča gdje su penzionerima, pored finansijske pomoći, uručeni i prehrambeno-higijenski paketi s obzirom na zahtjeve koje su uputili. Po nalogu općinskog načelnika, nadležne službe obrađuju sve zahtjeve građana i utvrđuju stvarnu potrebu za dodjelom pomoći, a jedan od onih kojima je odlukom općinskog načelnika danas dodijeljena pomoć je i Sead Pušina.

Pušina je izrazio ogromnu zahvalnost općinskom načelniku mr Ibrahimu Hadžibajriću na pomoći u ovom teškom momentu. „Puno mi znači pomoć načelnika Hadžibajrića i ja to moram priznati. Ovo je prvi put da sam dobio pomoć i zaista sam zahvalan,“ izjavio je Pušina. Paketi i novčana pomoć penzionerima dodjeljuju se s ciljem olakšavanja stanja u kojem se nalaze usljed minimalnih penzionerskih primanja i velikih životnih troškova, posebno tokom pandemije koronavirusa.

Foto: Općina Stari Grad
Foto: Općina Stari Grad

Pomoć je danas dobio i Ibrahim Bulbul, također iz mjesne zajednice Babića bašča.

„Na današnjoj krizi i sutuaciji u kojoj smo se našli puno mi znači ova pomoć i hvala načelniku Hadžibajriću,“ izjavio je Bulbul.

Sabina Nikšić-Trhulj preuzela je danas pomoć za svoju komšinicu Zekiju Šapčanin i zahvalila se u njeno ime: „Velika je ovo pažnja i korist za penzionere u ovom teškom vaktu, u koroni, pogotovo starijim osobama sa niskim primanjima,“ kazala je Sabina.

Kako je potvrđeno iz Udruženja penzionera Stari Grad, pomoć dobijaju penzioneri koji su u njihovoj evidenciji, a princip Udruženja je ravnomjerna podjela onima koji imaju minimalnu penziju, te niko ne može dobiti dva puta godišnje novčanu pomoć, za šta se vodi vrlo uredna evidenciju. Do kraja ove godine pomoć bi trebalo dobiti ukupno 900 penzionera.