Pred Zmajevima nemoćna i Latvija: Idemo na Evropsko!

Bosnićevi Zmajevi su savladali Latviju sa 79:73 i tako se uspjeli plasirati na Evropsko prvenstvo koje će biti održano 2022. godine.

Zahvaljujući jako dobrom meču na Ilidži protiv Latvije, Zmajevi su dva kola prije kraja već osigurali plasman na Eurobasket i mogu mirno privesti kvalifikacije kraju.

Iako su Latvijci bolje otvorili meč i na startu došli do prednosti od 2:9, Edin Atić je uzvratio trojkom, što je razbudilo Zmajeve, koji su serijom 7-0 uhvatili priključak i došli do poravnanja.

Potom tri i po minute prije kraja prve dionice Sulejmanović svojim poenima je donio prvo vodstvo BiH od 12:11, a Roberson je to vodstvo povećao sjajnom trojkom nakon čega je uslijedio i time-out gostiju.

Pogodak Miloševića za 22:19 je prekinulo krizu u napadu reprezentacije BiH, koja se nekoliko minuta mučila.

Međutim u napadačkim akcijama nije briljirala ni Latvija, koja se također jako patila, te imala veliki broj izgubljenih lopti, čak jedanaest već u prvom poluvremenu.

U završnici druge četvrtine Zmajevi s dvije postignute trojke stigli su i do dvocifrene prednosti od 40:28. S tim rezultatom se otišlo i na odmor.

Latvija je nešto bolje otvorila posljednju dionicu i prednost Zmajeva se smanjila, a kada je rezultat bio 64:54, Bosnić je morao zatražiti time-out. Ipak, naši košarkaši su pravili mnoge greške u napadu i dali su šansu Latvijcima da se vrate.

Na taj način spustili su prednost BiH na -8, č te se činilo da će Zmajevi krizu prevazići trojkom Robersona na pet minuta prije kraja koja im je vratila dvocifrenu prednost, ali naši momci su ponovo nakon toga nastavili griješiti, te je Latvija ostala na samo pet poena zaostatka (69:64).

Međutim, BiH je uspjela da napravi jako važnu seriju od 4:0 na tri minute prije kraja, a pogađali su Lazić i sjajni Kamenjaš.

Do kraja je BiH bez većih problema uspjela sačuvati prednost i slaviti veliku pobjedu za odlazak na Evropsko.

Zmajeve je predvodio fantastični mladi centar Kenan Kamenjaš sa 19 poena, a isto toliko je ubacio i Edin Atić, prenosi Sport Centar.