Skupština KS danas bira novog predsjedavajućeg i potvrđuje pad Vlade KS

Na današnjoj sjednici Skupštine KS koja će biti održana u online formatu s početkom u 10 sati bit će potvrđena ostavka premijera Marija Nenadića i Vlade KS, te će i zvanično početi proces imenovanja nove Vlade KS.

Nakon ostavke Mirze Čelika na mjesto predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, Klub Bošnjaka je izabrao Elvedina Okerića (NIP) u rukovodstvo Skupštine. Ono o čemu će se morati voditi računa je nacionalni balans jer predsjedavajući Skupštine i mandatar/premijer ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda. Za novog predsjedavajućeg bit će izabrani Danijela Kristić ili Vibor Handžić.

Skupštinska većina broji 19 zastupnika (NIP, Naša stranka, SDP BiH i pet samostalnih zastupnika), a podršku formiranju nove Vlade KS najavio je i SBB.

Očekuje se da nova skupštinska većina odnosno Četvorka zajedno sa samostalnim zastupnicima ubrzo predloži i ime novog mandatara. Za sada je poznato da je jedno od imena Edin Forto, bivši premijer KS, dok će i Narod i pravda zbog najbrojnijeg kluba među partnerima također predložiti kandidata ili kandidatkinju.

Očekuje se da Vlada KS bude imenovana najkasnije do kraja decembra. Još uvijek nije poznato ko će voditi koje ministarstvo, ali će to zavisiti od ponuđenih kandidata.

Iako je NBL na čijem je čelu Ibrahim Hadžibajrić ostao bez zastupnika nakon što je Amra Junuzović Kaljić pridružila Narodu i pravdi, NBL je ostao partner i Četvorka će nastaviti raditi u punom kapacitetu jer se očekuje i formiranje općinskih vijeća gdje će većinu činiti ove stranke zahvaljujući dobrom rezultatu na Lokalnim izborima.