Prije tačno godinu dana otkriven je misteriozni virus koji je pokorio svijet

Prije tačno godinu dana u kineskom gradu Wuhanu pojavila se misteriozna zaraza.

Bio je to početak pandemije bolesti koja je do danas ubila više od 1.25 miliona osoba i zarazila desetine miliona širom svijeta, podsjeća Newsweek.

U martu ove godine kineski list South China Morning Post objavio je članak baziran na podacima kineskih vlasti koji su pokazali da je prvi poznati slučaj zaraze koronavirusom onaj od 17. januara 2019. godine. Radilo se o 55-godišnjem muškarcu iz kineske provincije Hubei, iako tzv. nulti pacijent i dalje nije potvrđen.

Kineske vlasti nisu službeno identificirale prvi slučaj zaraze do 8. decembra 2019. godine.

U sedmicama koje su uslijedile, zdravstvene ustanove u Wuhanu zaprimile su na desetke pacijenata koji su bolovali od misteriozne upale pluća. Pacijenti su imali cijeli niz neobjašnjivih simptoma, od visoke temperature preko kašlja do problema s disanjem, prenosi Index.

Misteriozna upala pluća s nepoznatim uzrokom

Među tim prvim pacijentima koji su bili primljeni u bolnicu integrisane kineske i zapadne medicine u provinciji Hubei bio je i stariji par. Doktorica koja je bila zadužena za njihovu skrb u bolnici, Zhang Jixian, kasnije je rekla kineskoj državnoj novinskoj agenciji Xinhua da joj se bolest činila “kao gripa ili upala pluća“.

Ali nalaz CT snimka pokazao je abnormalne promjene na plućima koje nisu bile karakteristične ni za jednu od te dvije bolesti.

Zhang je radila kao zdravstveni stručnjak tokom epidemije SARS-a koja je potekla iz Kine 2003. godine te je ubila više od 800 osoba širom svijeta. S obzirom na njeno iskustvo s epidemijom SARS-a koju je uzrokovao patogen iz porodice koronavirusa, bila je otvorena za mogućnost da bi bolest starijeg para zapravo mogla biti nova vrsta zarazne bolesti.

Važno snimanje pluća CT uređajem

Kad je vidjela nalaze snimanja starijeg para CT uređajem, Zhang je zatražila da se pregleda i njihov sin.

Na početku je njihov sin odbijao pregled. Nije pokazivao nikakve simptome te je mislio da želimo izvući novac od njega“, rekla je tada Zhang za agenciju Xinhua.

Na kraju je sin pristao na pregled, a snimanje CT uređajem pokazalo je da ima iste abnormalne promjene na plućima kao i njegovi roditelji.

Nije vjerojatno da je sve troje članova obitelji dobilo istu bolest u isto vrijeme osim ako se ne radi o zaraznoj bolesti“, pojasnila je Zhang.

U istu bolnicu 27. decembra stigao je još jedan pacijent s visokom temperaturom i kašljem, a CT je i na njegovim plućima detektirao istu vrstu abnormalnih promjena. Nalazi ispitivanja krvi tog pacijenta i spomenute obitelji pokazali su da su inficirani virusom, iako su tačni razlozi njihovih simptoma bili nejasni, a testovi na gripu davali su negativne rezultate.

Pojava nove bolesti

Zhang je u konačnici čelnicima bolnice poslala izvještaj u kojem je prijavila pojavu nove bolesti. U tom trenutku nije bilo posve jasno može li se bolest prenositi među ljudima, ali doktorica Zhang je u izvještaju napisala da je “vjerojatno zarazna“.

S obzirom na to da je bila sve zabrinutija zbog moguće pojave nove zarazne bolesti, dr. Zhang stavila je sva četiri pacijenta u bolničku karantenu te naredila osoblju nošenje zaštitne opreme.

Tri nova pacijenta stigla su u bolnicu 29. decembra sa sličnim abnormalnim promjenama na plućima, zbog čega je bolnica pokrenula internu istragu, objavio je kineski China Daily u februaru.

Svi ti pacijenti povezani su s posjetom tzv. “mokroj tržnici” u Wuhanu. Interna istraga bolnice zaključila je da su slučajevi atipične upale pluća neobični i zahtijevaju daljnju istragu, a zdravstveni djelatnici prijavili su situaciju lokalnim vlastima 29. decembra.

Tada je pokrenuta istraga wuhanskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kojoj je cilj bio otkriti još pacijenata koji su potencijalno povezani s tzv. “mokrom tržnicom” u Wuhanu. Istog dana šest od sedam pacijenata iz bolnice provincije Hubei prebačeno je u wuhansku bolnicu Jinyintan, koja je specijalizirana za zarazne bolesti.

Istraga wuhanskog CDC-a otkrila je još nekoliko slučajeva i već narednog dana, 30. decembra, zdravstvene vlasti provincije Hubei poslale su obavijest o žarištu upale pluća nacionalnom CDC-u. U tom je trenutku gradsko zdravstveno povjerenstvo Wuhana poslalo upozorenje zdravstvenim institucijama o mogućem izbijanju zarazne upale pluća.

Obavijest široj javnosti

Šira javnost u Wuhanu je o mogućoj epidemiji obaviještena posljednjeg dana prošle godine. Do tada je bilo potvrđeno 27 slučajeva, od čega je sedam pacijenata bilo u kritičnom stanju. Rani dokazi o izbijanju zaraze prijavljeni su i ProMED-u, jednom od najvećih javno dostupnih sistema za prijavu novih bolesti na svijetu.

Iako još uvijek nije bilo dokaza da se nova bolest širi s osobe na osobu, a uzrok bolesti je još uvijek bio nepoznat, vlasti u Wuhanu savjetovale su građanima da nose maske i izbjegavaju napučena mjesta.

Objava gradskog zdravstvenog povjerenstva Wuhana brzo je došla u lokalne i nacionalne kineske medije, a kasnije je objavilo i nekoliko svjetskih medija. U međuvremenu, na kineskim društvenim mrežama počele su cirkulirati glasine kako je nova bolest povezana sa SARS-om.

Službeni Peking poslao je stručnjake u Wuhan da istraže pojavu nove bolesti, uzmu uzorke od pacijenata i daju podršku lokalnim naporima zdravstvenih radnika. Vlasti su do tada izolirale sve pacijente, a njihovi bliski kontakti bili su pod nadzorom.

Do 2. januara u bolnicu je zaprimljen 41 pacijent, ali kasnija istraživanja dokazala su da je broj zaraženih ljudi u tom trenutku bio puno veći nego što ta brojka govori.

Identificiran novi koronavirus

Prema podacima kineskog CDC-a, inicijalni laboratorijski testovi na uzorcima pacijenata koji su bolovali od atipične upale pluća bili su negativni na 26 učestalih respiratornih patogena. Kineski naučnici identificirali su novi koronavirus 7. januara i nazvali su ga 2019-nCov te ga proglasili uzročnikom misteriozne epidemije atipične upale pluća.

Skupina kineskih naučnica je 24. januara u uglednom medicinskom časopisu Lancetu objavila studiju o 41 pacijentu koji je u bolnicu zaprimljen do 2. januara. Taj rad, koji je bio prvi recenzirani znanstveni rad o novoj epidemiji, pokazao je da je 27 od 41 pacijenta bilo povezano s tzv. “mokrom tržnicom” u Wuhanu, koju su kineske vlasti zatvorile 1. januara.

13 pacijenata primljeno je na odjel intenzivne njege, a šestero ih je preminulo. U radu su naučnicima priznali da i dalje postoje “velike rupe” u njihovom znanju u novom virusu, što uključuje i njegovo porijeklo.

Širenje virusa po svijetu

Tijekom januara sve je više svjetskih medija počelo obraćati pažnju na širenje novog koronavirusa po svijetu. Kina je 12. januara objavila genetski kod novog virusa, a već sljedećeg dana dužnosnici u Tajlandu prijavili su prvi slučaj zaraze izvan Kine.

Do 20. januara virus se proširio na nekoliko drugih zemalja: Japan, Južnu Koreju i Sjedinjene Američke Države.

Kineske vlasti u Wuhanu su 23. januara uvele strogi lockdown, a novi slučajevi zabilježeni su u Singapuru i Vijetnamu. Do tog je trenutka na svijetu bilo nešto više od 500 zaraženih, a za 17 osoba je bilo potvrđeno da su preminule od nove bolesti.

Cijeli svijet je gledao kako su Kinezi u Wuhanu izgradili novu bolnicu za samo 10 dana, a na svjetskim fotoservisima počele su se pojavljivati slike službenika u zaštitnoj opremi kako mjere temperaturu stanovnicima kineskih gradova.

Stručnjaci odavno upozoravaju na opasnost od pandemije

Do 28. januara delegacija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) stigla je u Kinu. Samo dva dana kasnije WHO je proglasio “hitnu javnozdravstvenu situaciju od međunarodnog interesa“, a Amerika je upozorila svoje građane da ne putuju u Kinu.

WHO je pandemiju proglasio 11. marta, kada je virus bio potvrđen na svakom kontinentu osim Antarktike.

I prije nego što se zaraza novim virusom počela širiti svijetom, stručnjaci su upozoravali na rizik od smrtonosne globalne pandemije.

U septembru 2019. godine, nedugo uoči pojave novog virusa, međunarodna skupina naučnica je u izvještaju upozorila da napori zemalja da se pripreme na takav događaj nisu ni blizu adekvatni.

Godinu dana poslije niz država svakodnevno bilježi nove rekordne brojeve zaraženih i preminulih, a kraj pandemije je i dalje neizvjestan, zaključuje Newsweek.