Problemi u svijetu koje je zasjenila pandemija koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ima iza sebe godinu tijekom koje je vodila globalnu bitku protiv pandemije kakva se događa jednom u sto godina, ali koronavirus nije jedini problem u svijetu.

Svjetska zdravstvena organizacija je reagovala na 60 hitnih slučajeva, uključujući velike epidemije chikungunye u Čadu, žutu groznicu u Gabonu i Togu, ospice u Meksiku te velike poplave i oluje.

Nakon 18-mjesečne borbe u istočnoj Demokratskoj Republici Kongo (DR Kongo), zajedno s vladom i našim partnerima, zabilježeno je drugo najveće izbijanje ebole na svijetu.

Bila je to jedna od najsloženijih zdravstvenih hitnih situacija s kojima se ta zemlja ikada suočila, a koju je dodatno otežala najveća epidemija ospica u zemlji ikad.

“Nakon razorne eksplozije u Bejrutu u kolovozu, WHO je pružio skrb ozlijeđenima, podršku mentalnom zdravlju za zdravstvene radnike i zajednicu i pomogao u obnovi uništenih bolnica. Pružili smo hitnu potporu tisućama izbjeglica i migranata u Grčkoj nakon požara u centru za azil na Lesbosu”, objavili su.

Zdravstvena organizacija je pružila dravstvenu zaštitu ljudima u zemljama suočenim sa sukobima, uključujući Afriku, Bliski Istok i Kavkaz.

Također, 2020. godine afrička regija proglašena je godinom divljanja poliomijelitisa, odnosno dječje paralize.

Prošle godine zemlje s robusnom infrastrukturom za pripravnost na hitne zdravstvene situacije brzo se djelovalo kako bi se obuzdalo i kontroliralo širenje virusa COVID-19.

Stoga će 73. Svjetska zdravstvena skupština razmotriti nacrt rezolucije (EB146.R10 ) koja jača spremnost država članica za hitne zdravstvene slučajeve, uz snažnije poštivanje međunarodnih zdravstvenih propisa.

Ta rezolucija poziva globalnu zdravstvenu zajednicu da osigura da sve zemlje budu bolje opremljene za otkrivanje i reagiranje na slučajeve COVID-19 i druge opasne zarazne bolesti, zaključuje se u izvještaju objavljenom na stranicama WHO.