Upute Kriznog štaba Kantona Sarajevo o ponašanju na biralištima

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo poziva građane da poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere koje će biti provođene i poduzete na svim biralištima.

Tokom glasanja obavezno, striktno i odgovorno pridržavaju osnovnih mjera lične zaštite – propisno koriste zaštitne maske, drže preporučenu fizičku distancu od najmanje dva metra, te vode računa o kontinuiranoj higijeni ruku.

Podsjećaju da su na snazi i sve mjere propisane i naložene Naredbom i Preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje se primjenjuju od 10. novembra 2020. godine, kao i one iz Naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, čija primjena je do 20. novembra ove godine.

“Apelujemo na građane da se, dok čekajući u redovima za glasanje, posebno čuvaju bliskih međusobnih kontakata u smislu rukovanja, te okupljanja sa većim brojem osoba na jednom mjestu, jer upravo ove situacije nose veći rizik od eventualnog zaražavanja i širenja infekcije”, naglašavaju iz Kriznog štaba.

Posebno apeluju na osobe koje imaju neki od simptoma: suhi kašalj, povišena tjelesna temperatura, glavobolja, dijareja, bolovi u grudima da obavezno ostanu u kućama i jave se svom porodičnom ljekaru, te u tom zdravstvenom stanju ne izlaze na birališta.

“Minimiziranjem svih rizika od širenja infekcije Covid-19 i ovakvim odgovornim postupanjem nećete zaštiti samo sebe, već i sve ljude oko sebe”, ističu iz Kriznog štaba.

Naglasili su da je cilj omogućiti svima iskorištavanje ovog demokratskog prava, ali i da je sačuvano zdravlje najvažniji resurs svake zajednice, pa i naše.

Dodaju i kako smo u prethodnom periodu svjedoci pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a jedan od uzroka je sigurno bilo i provođenje predizborne političke kampanje u kojoj su mnoge higijensko-epidemiološke mjere bile zanemarene.

“Mišljenja smo da je to jedini način kojim možemo svi zajedno doprinijeti prevazilaženju trenutne zabrinjavajuće epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo“, poručuju iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Birališta se otvaraju u sutra (nedjelja) u 07:00 sati i glasati se može do 19:00 sati.