Protesti urodili plodom: Francuska vlada mijenja prijedlog zakona o sigurnosti

Vladajuća stranka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona ukinula je odluku o zabrani dijeljenja slika i video snimaka policajaca pri vršenju dužnosti, nakon što je više od 100.000 građana izašlo na proteste protiv policijskog nasilja.

“Predložit ćemo novu verziju člana 24”, kazao je za medije Christophe Castaner, čelnik stranke LaRem u parlamentu.

Upravo je član 24 najviše osporavan dio novog prijedloga zakona koji ima za cilj pružiti bolju zaštitu francuskoj policiji, koji pored ostalog definira pravila za korištenje policijskih dronova, ali i ograničava prodaju pirotehničkih sredstava koja često koriste demonstranti protiv policije.

“Prihvatamo da postoje sumnje, da neki smatraju da je ugroženo pravo na informiranje. Prijedlog zakona nije pravilno shvaćen te postoje sumnje među novinarima, građanima Francuske, pa čak i u našim redovima. Zato ga je neophodno pojasniti”, istakao je Castaner.

Sporni član prijedloga zakona predviđa jednogodišnju zatvorsku kaznu pored novčane kazne od 45.000 eura za ‘objavljivanje, bilo kojim sredstvima ili medijima, lice ili drugo čime se može identificirati’ policajac prilikom vršenja dužnosti s ciljem da mu se nanesu psihološke ili fizičke povrede.

U subotu je diljem Francuske protestiralo oko 133.000 građana, od toga 46.000 u Parizu, protiv prijedloga zakona koji štiti policiju a ograničava slobodu medija.