Satelitski snimci otkrivaju da Sjeverna Koreja trenira delfine u vojne svrhe

Sjeverna Koreja je poznata kao jedna od najzatvorenijih zemalja na svijetu, a nove informacije tvrde da rade na treniranju delfina u vojne svrhe, koliko god to smiješno zvučalo.

Institut za pomorstvo Sjedinjenih Američkih Država (USNI), objavio je satelitske snimke koje pokazuju kako delfini plutaju i plivaju izrazito blizu ratnih brodova i brodogradilišta. Neke fotografije datiraju još iz 2015. godine, ali se razlikuju u odnosu na one koje su nastale tokom ove i prošle godine.

Izgleda da postoje dva programa za delfine u bazama, a u jednom od njih se uzgajaju. Postoje otvoreni i zatvoreni bazeni u kojima su jasno vidljivi.

Foto: USNI
Foto: USNI

Iako na prvu zvuči pomalo čudno, delfini se zaista koriste u vojne svrhe, te ovo nije prvi put. U “službu” ih je prva uvrstila američka mornarica, a osim delfina i morski lavovi su korišteni u iste svrhe. Ove sisavce, mornarica koristi za otkrivanje mina i neprijateljskih plivača.

Osim Sjedinjenih Američkih Država, Rusija također koristi slične metode, a čini se da im se sada priključuje i Sjeverna Koreja.

Ove informacije nisu službeno potvrđene, ali teško je povjerovati da se radi o običnom uzgoju riba jer se lokacija “farmi” razlikuje od uobičajenih lokacija za uzgoj ribe. S druge strane, dosta je slična ruskim i američkim lokacijama za treniranje delfina u vojne svrhe, piše The Sun.