Foto: Twitter/mister blank

Simpatični i korisni: Koja je funkcija mačijih brkova

Brkovi su mačkama najbolji alat kada je riječ o osjetilima, komunikaciji i koordinaciji, i osim što su simpatični, oni su vrlo korisni.

Važno je znati nekoliko činjenica o brkovima i koliko su zapravo korisni kućnim ljubimcima.

Korijen brkova je, u odnosu na ostatak dlaka na njihovom tijelu, smješten znatno dublje u koži i dio oko brkova je prava riznica nervnih završetaka te im je taj dio glave izrazito osjetljiv.

Mačke mogu, zahvaljujući brkovima, osjetiti čak i minimalnu promjenu pravca vjetra. Zbog toga im ne biste trebali dodirivati dio oko njuške i brkova jer im zbog osjetljivosti tog dijela glave možete izazvati bol.

Mačke imaju od osam do 12 brkova s obje strane njuške, ali imaju i kraće brkove i iznad očiju, na bradi, kao i na stražnjem dijelu prednjih nogu.

Mačke su dalekovidne, stoga im je teško vidjeti ono što se nalazi ispred njih. Tu im pomažu brkovi. Kada love, mačkama upravo brkovi daju informacije kada je vrijeme za napad, i to svi brkovi, oni oko nosa, na bradi, iznad očiju i na nogama.

Mački nikad ne biste smjeli skraćivati brkove. Ako to učinite, vaša mačka će biti dezorijentirana i zbunjena jer brkovi više neće imati navigacijsku ulogu na koju je navikla.

Položaj brkova vaše mačke mnogo govori o njenom raspoloženju. Ako su brkovi opušteni i nonšalantno padaju s obje strane lica, to znači da je mačka mirna i relaksirana. Ako su pak usmjereni prema naprijed, to znači da je uzbuđena i uznemirena. A ako padaju niz bradu, mačka je ljutita ili tužna.

Brkovi su najčešće dugački onoliko koliko je i sama mačka široka te joj služe kao putokazi u slučajevima kada se mačka nađe ispred nekog uskog prostora. Oni joj služe da procijeni može li tu proći ili ne, piše coolstyle.