I vitamina može biti previše: Kako otkriti pravu mjeru?

Kada su u pitanju zdravlje i imunitet, suplementi koji se najčešće savjetuju su vitamin C, vitamin D, često se pominju i cink ili selen, ali se postavlja pitanje postoji li prava mjera i prava kombinacija koju treba da znamo da se ne bismo predozirali vitaminima.

Nutricionistkinja dr. Marija Anđelković za RTS je objasnila da je koronavirus donio neke novine čak i u terapijskim protokolima jer su ljekari prvi put pored terapije koja je prepisivana u Covid bolnicama, kao dio zvaničnog terapijskog protokola uključili i suplemente.

„To se nije ranije dešavalo i suplementi su obično smatrani kao neki dodatak ishrani u smislu prevencije, ali sada su suplementi dodavani kao dio normalnog i standardnog liječenja pacijenata oboljelih od Covid-19“, naglašava dr. Anđelković.

Veliki broj naučnih radova objavljenih u posljednje vrijeme naglašava koliki je značaj suplemenata i postoji uvreženo mišljenje da svi možemo da uzimamo sve vrste suplemenata. Nije daleko od istine da oni podjednako djeluju na sve, ali je važno napomenuti da sve te preporučene vitamine prije svega treba da unosimo putem hrane, napominje nutricionistkinja.

Kada je u pitanju vitamin C, ne postoji razlog da se uzima više od dva grama dnevno. Čak je i gornja granica koja ne bi smjela da se prekorači upravo dva grama. Dobra strana vitamina C je to što je on hidrosolabilan, odnosno rastvara se u vodi, pa i kada uzmemo više od dozvoljene doze, on se putem urina izbaci iz organizma. Zato je vitamin C i najprodavaniji i najprepisivaniji suplement jer ne postoje veliki rizici i nema velikog broja zabilježenih slučajeva trovanja. Ali, preporučena dnevna doza vitamina C je između 75 i 95 miligrama, ističe doktorica.

Osnovna preporuka je da kada kupite neki suplement, pogledate na deklaraciji šta piše pod skraćenicom PDU – preporučeni dnevni unos – i vidite koji procenat vitamina ili minerala se nalazi u tom suplementu u odnosu na preporučeni dnevni unos, prenosi vijesti.me