Skupština KS danas o složenoj epidemiološkoj situaciji i datumu za smjenu vlade

Online sjednica Skupštine KS bit će održana danas, a na dnevnom redu su brojne tačke. Jedna od njih je epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo koja se usložnjava.

Zastupnici bi trebali izglasati i izmjene Zaključka o moratoriju na zapošljavanje u KS s obzirom da je došlo do određenih poteškoća u radu komunalnih preduzeća, ali i nekih drugih institucija. Izmjenama zaključka taj bi problem trebao biti prevaziđen. Riječ je o zaključku zastupnice Jasne Duraković (SDP BiH).

Umjesto izmjena Vlada KS je predložila da se zaključak o moratoriju stavi van snage. Iako je već na jednoj sjednici premijer Mario Nenadić dao takav prijedlog on je dobio samo 13 glasova. Zastupnici bi trebali izglasati i datum održavanja sjednice za izglasavanje nepovjerenja Vladi KS. Zahtjev je potpisalo 18 zastupnika, a u međuvremenu se novoj većini osim Aljoše Čampare pridružila i zastupnica Admela Hodžić. Kako je sam Čampara najavio očekuje se još zastupnika u novoj većini.

Na dnevnom redu je između ostalog i Zakon o dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS čime bi se dodatno olakšalo privrednim subjektima u KS kada je riječ o subvencijama na plaću i doprinose.