Šta uzrokuje grčeve u nogama?

Grčenje mišića poput grča u listu noge su bolni i neprijatni i sigurno nisu saveznici na našem treningu.

Grčenje mišića se može dogoditi tokom ili nakon vježbanja, i često noću. Najčešće su pogođena područja lista, stopala i bedara.

Postoje određene aktivnosti koje nas čine podložnijima grčevima u nozi. To uključuje vježbe kao što su rekreacijsko trčanje, težinski trening i sportovi koji zahtjevaju puno trčanja, kao što su nogomet ili košarka.

Neki stručnjaci kažu da je umor mišića glavni uzrok grčeva u nogama. Rizici su čak i veći kad su mišići iscrpljeni zbog vrućeg vremena ili kad nismo dovoljno hidrirani.

Možete spriječiti grčeve kada trenirate tako ćete konzumirati puno vode i lagano se opustiti. Izbjegavajte vježbati kad ste umorni.

Ako osjetite grč u mišićima tokom vježbanja, napravite kratku pauzu od svoje aktivnosti. Još uvijek ne postoji liječenje zasnovano na dokazima, ali sljedeći pristupi su od pomoći za mnoge slučajeve mišićnih grčeva:

Hidriranje: Savjetuje se da nadoknadite vodu i elektrolite izgubljene tokom vježbanja. Čak i ako ovo neće biti lijek za sve, strastveni vježbači koji treniraju svaki dan i zato su skloniji grčevima vjerovatno će imati koristi od ovog pristupa.

Istezanje: Ako je grč uzrokovan umorom zbog prevelikog opterećenja treninga, vjerovatno ćete naći olakšanje kroz lagano istezanje i masažu. Lagano istegnite zahvaćeni mišić dok imate grčeve da biste ga malo oslobodili napetosti.

Toplina: Toplina opušta vaše mišiće. Isprobajte toplu oblogu na listovima ili opuštajuću kupku kako biste spriječili kontrakcije mišića.

Masaža: Masaža podstiče vašu cirkulaciju, što pomaže da se olabave mišići.