Trikovi za ugodno buđenje i bolje funkcionisanje organizma

San je važan za funkcionisanje našeg organizma tokom dana, ali uveliko utječe i na izgled.

Iako je idealno je spavati osam sati, ponekad to nije moguće. Donosimo vam šest trikova uz koje ćete se svako jutro probuditi svježi i odmorni.

Prilikom odabira kreme za lice, pripazite da ima potrebne sastojke

Hidratacija je najosnovnija potreba kože i nužna je za zdravlje i ljepotu svih tipova kože. Niti masna, niti suha, niti problematična koža ne može izgledati njegovano ako je dehidrirana, pa je osnovni sastojak svake dobre kreme sastojak koji potiče hidrataciju – vitamin C, aloe vera, hijaluronska kiselina i razna njegujuća ulja.

Pronađite idealan položaj za spavanje

Bez obzira koliko smo umorni uvijek dugo tražimo položaj u kojem ćemo zaspati. Iako većina ljudi spava u fetus položaju (sklupčano tijelo na boku), u ovom položaju ne dobivate dovoljno kisika koji je potreban vašim unutarnjim organima kao i koži, pa radije odaberite spavanje na leđima jer ćete tako najbolje otvoriti plućno područje, a vaše lice neće dodirivati jastuk.

Koristite pamučnu jastučnicu

Pamuk ne ostavlja nikakav trag na vašem licu pa se ne morate bojati da ćete se probuditi izborani.

Mijenjajte kozmetičke preparate u skladu s vremenom

To znači da tokom ljeta koristite hidratantne kreme koje vam neće zatvoriti pore, a koža će biti opskrbljena potrebitim vitaminima i neće se mastiti. Zimi je hidratizacija izuzetno važna pa dodajte u vašu kremu nekoliko kapi prirodnog ulja koja će kožu učiniti još mekšom.

Osigurajte si miran san

Neka vaša spavaća soba bude oaza mira u kojoj ćete se uvijek osjećati lijepo i opušteno. Izbacite iz spavaće sobe televiziju, radio, mobitel, opustite se i napunite baterije za nove životne pobjede.

Spavajte najmanje 7 sati

Nedostatak sna skoro da je najveći neprijatelj kože i lijepog tena. Ukoliko ne spavate u prosjeku 7 do 8 sati, vaša koža će brže početi stariti. Podočnjaci će postati redoviti, a osim umornog izgleda, stalno ćete biti pod stresom, prenosi centarzdravlja.hr