Trump: Napustit ću Bijelu kuću ukoliko Izborni kolegij potvrdi Bidenovu pobjedu

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je na prijemu u povodu Dana zahvalnosti da će napustiti Bijelu kuću ukoliko Izborni kolegij potvrdi pobjedu Josepha Bidena – iako i dalje smatra da bi takva odluka predstavljala ‘grešku’. 

Međutim, Trump je odgovarajući na pitanja po prvi put od izbornog dana, izjavio da postoje još neke stvari koje mogu izmijeniti rezultat izbora. Tokom protekle tri sedmice Trump je sa svojim pravnim timom pokušavao dokazati tvrdnje da su izbori ”namješteni”. Na prijemu u povodu Dana zahvalnosti ponovio je osude dužnosnika vlada Georgie i Pennsylvanije koje su pomogle Bidenu da odnese pobjedu.

Unatoč izbornim rezultatima, Trump i dalje insistira na dokazima da su protekli izbori bili ”namješteni”. Što se tiče izbornih kolegija, Trump je jasno stavio do znanja da nema namjeru formalno priznati poraz, iako je rekao da bi napustio Bijelu kuću.

”Bit će vrlo teško priznati poraz. Jer znamo da se radi o velikoj prevari”, komentirao je napominjući da ”vrijeme nije na našoj strani”.

Pritom, sve savezne američke države dužne su certificirati izborne rezultate prije sastanka Izbornog kolegija planiranog za 14. decembar, a bilo kakav spor u pogledu rezultata se mora riješiti do 8. decembra.