U Tuzli od posljedica zaraze koronavirusom preminuo doc. dr. med. sci Sead Jamakosmanović

Doc. dr. med. sci, Sead Jamakosmanović, specijalista pulmologije u penziji i guverner Tuzlanskog kantona iz poslijeratnog perioda, preminuo je u Tuzli od posljedica zaraze koronavirusom u 71. godini života.

Kao član Stranke demokratske akcije obavljao je više političkih funkcija, među kojima i poslaničke u Skupštini Tuzlanskog kantona i Parlamentarnoj skupštini BiH. Rođen je 1949., u Sarajevu. Diplomirao 1983. godine, a magistrirao 1999. na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Posljednjih decenija svog profesionalnog angažmana živio je i radio u Tuzli. Bio je angažovan u UKC-u Tuzla, gdje je obavljao i funkciju direktora Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla, a veliki doprinos je dao i u radu Crvenog križa.

Bio je i dobitnik priznanja Lige humanista. Iza njega ostala je supruga Zumreta, sin Jusuf sa porodicom, kćerka Hasna sa porodicom i kćerka Fatima. Vrijeme dženaze koja će se obaviti u Sarajevu, bit će poznato u toku dana, piše tuzlainfo.

Iz Crvenog križa Tuzlanskog kantona istakli su kako će ovaj gubitak velikog humaniste biti teško nadoknadiv i da je ljekar Sead Jamakosmanović ostavio bitan trag u njihovim životima.

“Daleko iznad profesionalnog odnosa u kojem ste bili maestro, ušli ste i u naše živote, tiho, dostojanstveno i grandiozno, upravo onako kako ste i obilježili Vaš duži period rada, kao Predsjednika CKTK.  Nama ste ostavili vječno sjećanje na ljudsku veličinu čiji će gubitak u svakom smislu biti teško nadoknadiv”, poručili su.