Trump spreman prihvatiti rezultate izbora ako ih potvrdi Elektorski koledž

Pravni tim predsjednika Donalda Trumpa pretrpio je još jedan sudski poraz pošto je apelacioni sud u Pensilvaniji odbacio zahtjev da se u toj državi ne potvrde rezultati izbora, odnosno pobjeda Joe Bidena.

Presuda apelacionog suda u Pensilvaniji stigla je nakon što je ta država certifikovala rezultate izbora na kojima je pobijedio Biden.

On i njegova potpredsjednica Kamala Harris dobili su skoro 80 miliona glasova, što je rekord u historiji SAD-a.

Trump je rekao da se nada da će na kraju intervenisati i Vrhovni sud, kao što je to bilo 2000. godine u trci Ala Gora i Džordža Buša mlađeg.

Od kako se završilo glasanje, predsjednik i njegov tim tvrde da su izbori pokradeni i pokrenuli su tužbe pred sudovima u šest država koje su odlučivale ishod izbora. Ali, skoro svi sudovi su odbacili njihove tužbe.

Trump je rekao da je spreman da prihvati rezultate izbora ako ih potvrdi Elektorski koledž i da će u tom slučaju 20. januara napustiti Bijelu kuću.

“Sigurno ću to uraditi, znate to”, rekao je Trump na konferenciji za novinare.

Prije nego što se Elektorski koledž sastane 14. decembra, potrebno je da svih 50 saveznih država potvrdi rezultate, a svi sporovi moraju biti riješeni do 8. decembra.

Biden je dobio i više glasova Elektorskog koledža, kao i više glasova birača od Trumpa, prenosi Glas Amerike.