Uluru–Kata Tjuta: Nacionalni park u samom srcu “zemlje na kraju svijeta”

Uluru je jedinstvena turistička atrakcija Australije koja privlači ogromnu pažnju znatiželjnih iz svih krajeva svijeta.

Nacionalni park Uluru-Kata Tjuta osnovan je 1987. godine, tu se nalazi najveći megalit na svijetu, Uluru i veća skupina manjih, Kata Tjutam po kojima je park dobio ime.

Uluru je  brdo koje je stvoreno pod utjecajem tektonskih pokreta prije 500 miliona godina.

Pijesak nošen vjetrom oblikovao je zaobljenu, slonovsku masu koja se naglo uzdiže iz ravnice.

Najveći dio ove stijene nalazi ukopan u pijesak, iz koga izranja njegov jedini vidljivi dio, zaravnjeni vrh visok 348 m.

Ovo veličanstveno brdo je “transformaciju” postigne u vremenu zalaska sunca, tada se pretvara u masu spektakularnog izgleda, poput užarenog ugljena.

Foto: Facebook/ @OfficialUluru
Foto: Facebook/ @OfficialUluru

Pored pogleda kao iz bajke, u nacionalnom parku Uluru-Kata Tjuta, imate mogućnost da uživate u šetnji, pomoću turističkog vodića saznate najskrivenije tajne ovog nevjerovatnog kamena.

Upravljanje parkom je povjereno narodu Anangu ili većoj grupi Aboridžina koji žive na području tog dijela Australije.Zbog toga je zabranjeno prilaženje i fotografisanje njihovih svetih mjesta na i oko Urulua.

Time se kretanje turista ograničava na područje jednog puta oko Urulua, neke odabrane špilje i uspon na vrh.

Za narode Anangu, Uluru je neraskidiv sa Tjukurpom ili tradicionalnim zakonom. Kreativna djela koja su radila njihovi preci su vidljivi dan danas oko kamena, i priče se prenose sa koljena na koljeno.