U Starom Gradu isplata jednokratnih novčanih pomoći i sredstava za nabavku ogrjeva

U općini Stari Grad počela je isplata jednokratnih novčanih pomoći, kao i sredstava za nabavku ogrjeva socijalno ugroženim porodicama.

Podsjećamo, odlukom općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, porodice i lica koji su najviše pogođeni posljedicama korone, dobit će pomoć od Općine Stari Grad.

Prošle sedmice je u općinskim službama stavljeno u funkciju pet telefonskih linija za pozive građana kojima je potrebna pomoć usljed povećanog broja zaraženih koronavirusom, kao i sve većeg broja lica u stanju socijalne potrebe. Na ovaj način želi se pomoći onima koji su najpogođeniji i predstavljaju najosjetljivije kategorije društva, te im je nastala situacija značajno otežala uslove života.

Pristigao je veliki broj zahtjeva, a uposlenici nadležnih službi izašli su na teren, izvršili obilazak i procjenu opravdanosti zahtjeva, nakon čega su počele uplate sredstava putem žiro računa.

Dvadeset porodica dosad je dobilo pomoć. Lica koja su u stanju socijalne potrebe, a to znači da nemaju primanja, da su članovi porodice ostali bez zaposlenja, imaju teško oboljele ili invalidne članove i općenito u teškoj su materijalnoj situaciji, dobili su jednokratne novčane pomoći u iznosu od 150 do 300 KM. Također, dodijeljena su sredstva za nabavku ogrjeva porodicama u stanju socijalne potrebe u iznosu od 300 KM. Ukupan iznos sredstava izdvojenih za ove pomoći iznosi skoro 5.000 KM.

Općina Stari Grad nastavlja brigu za svoje građane u ovim teškim okolnostima. Naglašavamo da pomoć mogu dobiti socijalno ugroženi, bolesni, oni koji žive sami i o kojima nema ko da brine, te je obaveza lokalne zajednice da djeluje u ovakvim situacijama.

Prijave se mogu izvršiti putem sljedećih brojeva telefona: 033/ 282 364 i 033/ 282 447, 033/282 359, 033/282 336 i 033/282 400, kao i putem mobitela 061 547 541.

Zahtjevi koji se prime od 07,30 do 15,00 sati obrađivat će se tog dana, a zahtjevi putem mobitela će se primati u toku 24 sata, ali ako su zaprimljeni poslije 15,00 sati obrađivat će se tek narednog dana.