Video/ Frenkie iznenadio pjesmom “Oktobar”: Svako u svom plemenu i promjene se boji

Poznati bosanskohercegovački reper Adnan Hamidović Frenkie osvježio je intenzivnu predizbornu kampanju svojom novom pjesmom “Oktobar”. 

Frenkie je na svojim društvenim mrežama podijelio vijest o novom singlu, iznenadivši sve ljubitelje hiphop muzike. Pjesma simboličnog naziva komentar je na dešavanja u našoj zemlji, a sa posebnim osvrtom na političku situaciju.

Iako su ove godine Lokalni izbori pomjereni za novembar jasno je na šta je poznati reper mislio nazvavši svoju pjesmu “Oktobar”. Kako navodi “mi smo zemlja lažnih vođa, lažnih osoba, daleko od nobelovaca i filozofa”, a u recesiji smo od oktobra do oktobra.

Frenkie se osvrnuo i na sve veći broj mladih i radnosposobnih ljudi koji napuštaju našu zemlju, podsjetivši da smo “jeftina radna snaga i perači guzica”, ali i na bijelu kugu koja hara Bosnom i Hercegovinom.


Onda počni se branit’

Osim što navodi negativne karakteristike Bosne i Hercegovine i njenog društva, Frenkiejeva pjesma poziva sve da se nastave, odnosno počnu braniti i boriti za bolju budućnost, pa čak i kada misle da nema više smisla. Kako spominje, on je otac dvije djevojčice i želi da one žive u boljim uslovima, u uređenijoj državi i poručuje:

“Zato u ruke uzimam oružje i alat, i svim silama pucam na patrijarhat”.

Razloga da se borimo za pravdu ima dovoljno, a Frenkie još jednom podsjeća:

“Bitka još traje, i nije predana, sve dok ne bude pravde za Davida i Dženana”.

 

“Stari” Frenkie

Oduševljeni fanovi odmah su primjetili da pjesma “Oktobar”, ne samo temom, nego i stilom, podsjeća na jednu od najpoznatijih reperovih pjesama “Hajmo ih rušit”.

“Od Hajmo rušit 15 godina je prošlo, i dalje ista je priča, ista politika, otrov”

Osim što je podsjetio da “old school” rep u BiH i dalje postoji, još bitnije, Frenkie je podsjetio da se za 15 godina ništa nije promijenilo, “još uvijek autoput nije gotov”.

Beat za “Oktobar” radio je omiljeni sarajevski producent Kolateral, a za miks i mastering bio je zadužen Indigo. Snimanje spota podržao je Institut za razvoj mladih KULT.