Svjetlo na kraju tunela u borbi sa koronavirusom, ali ne i brzi kraj pandemije

Dan poslije vijesti da je Pfizerova vakcina spremna za primjenu, zaključak zdravstvenih stručnjaka širom svijeta je pozitivan.

Vakcina će biti dostupna najranjivijim kategorijama do marta 2021. godine i iz temelja će promijeniti tok pandemije, ocijenio je danas visoki zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije.

Oduševljenje ne krije ni dr. Anthony Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

Suština je da je vakcina efikasna više od 90 posto, što je izvanredno i imaće presudnu ulogu za ishod. Vakcina je na putu i moramo da izdržimo. Sada se vidi svjetlo na kraju tunela, ali to ne znači da treba da odustanemo od važnih mjera zaštite javnog zdravlja“, poručuje on.

Na razvoju ove vakcine Pfizer je radio zajedno sa njemačkom kompanijom BioNTech. U istraživanje i ispitivanje je do sada uloženo skoro 1,5 milijardi dolara. Većina zemalja najavljuje kupovine desetina miliona doza vakcine, koja bi se inače davala u dva navrata.

Njemački ministar zdravlja Jens Spahn vjeruje da će vakcina biti dostupna u prvom tromjesečju iduće godine.

Pitanje je šta ovo zanči za sve nas od 10. novembra. Postoji velika vjerovatnoća da ćemo u prvom kvartalu 2021. imati vakcinu. To je svjetlo na kraju tunela“, kaže on.

Hrvatski imunolog Stipan Jonjić kaže za N1 da vijest budi optimizam, ali da vakcinacija šire populacije svakako neće biti ekspresna, jer je regulatorna tijela još nisu odobrila i jer postoji problem transporta.

To cjepivo je elegantna platforma, elegantan pristup, nema nus-pojava, barem ih ne vidim. Ono što je problem tog cjepiva, ako se može govoriti o problemu, je tehnologija primjene. Naime, RNK je jako osjetljiva na temperaturu, povišenu i sličnu, i cjepivo se mora do mjesta upotrebe donijeti smrznuto, zapravo na minus 80“, objašnjava on.

Proizvodnja te vakcine, koju je naručila i Srbija, već je počela, a na tržištu bi prve količine mogle da budu već prije Nove godine.

Direktorica Centra za vakcine u Londonu Bit Kepman kaže da su vijesti, nakon prvog testa efikasnsoti Pfizerove vakcine, uzbudljive i ohrabrujuće.

Ohrabrujeće je i da do sada nismo imali vakcinu zasnovanu na RNK tehnologiji“, ističe ona.

Pfizerovu vakcinu razvio je tim na čijem čelu je profesor Univerziteta u Meinzu, i saradnik kompanije BioNTech, dr. Ugur Sahin, sa suprugom Ozlem Tureci, oboje turski doseljenici u Njemačku.