Foto: Arhiv

Abdulah Sidran o koronavirusu: Normalnost je nestala, prvi stajem u red da primim vakcinu

Nekoliko svjetskih kompanija, među kojima je prva Pfizer, pronašle su vakcinu protiv koronavirusa, pošasti koja nam je promijenila život i odnijela brojne živote.

Iako naučnici još nisu potvrdili da je efekat djelovanja vakcine 100 posto, odnosno ne mogu potvrditi da će nas dugoročno zaštititi od COVID-19 jer su potrebna dodatna istraživanja, a ne zna se ni da li može ostaviti neke dugoročne posljedice na ljudski organizam, Velika Britanija je prva u svijetu napravila korak i odobrila vakcinisanje, prenosi Faktor.

I Bosna i Hercegovina se već uključila u nabavku vakcina i to putem COVAX mehanizma, inicijative koju koordiniraju Svjetska zdravstvena organizacija, GAVI fondacija i Koalicija za epidemiološku spremnost za inovacije (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations – CEPI).

Vakcina nam je trenutno jedina slamka spasa. Strah od njenog djelovanja postoji – Bosanci i Hercegovci, kao i ostali građani planete Zemlje, prema izvještajima svjetskih medija pokazuju nepovjerenje, ali veći je strah od života u neizvjesnosti gdje vreba nevidljivi neprijatelj.

“Mi smo već duže vremena u položaju koji nas uči da smatramo i nazivamo nova normalnost. Ne treba biti suviše učen da bi se razumjelo kako je to zapravo oksimoron, nešto nemoguće, poput drvene peći. Normalnost je nestala, a ono što je nastalo moramo smatrati novom normalnošću. Budući da prilično dobro razumijem te procese – nemam nikakvog kolebanja oko vakcine. I prvi stajem u red da je primim. Svaka je izvjesnost bolja od neizvjesnosti ispunjene strahom”, kazao je akademik Abdulah Sidran.

Također, Rusija je danas započela vakcinaciju protiv ovog virusa, a vakcinom koja je nastala u toj zemlji Sputnik V.

Video/ Rusija jutros započela masovnu vakcinaciju protiv koronavirusa

Podsjećamo, samo u Kantonu Sarajevo u posljednjem danu potvrđeno je 228 novozaraženih koronavirusom, te je šest sugrađana preminulo zbog ovog virusa, a među njima i poznati sarajevski hirurg Abud Sarić.

U posljednjem danu 228 novozarežnih koronavirusom i šest preminulih u Kantonu Sarajevo