Akcija ‘Wolf’: Šteta za budžet veća od 400.000 KM

Trenutno Tužilaštvo BiH realizira akciju u borbi protiv nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda kodnog naziva “Wolf”.

Pretresi se vrše na ukupno 20 lokacija, a meta operacije je 14 osumnjičenih osoba, uglavnom sa područja Foče i okolice, koje su pod istragom i terete se da su djelujući kao organizirana skupina, vršile krijumčarenje, uglavnom sa područja Crne Gore u BiH i dalju distribuciju na ilegalnom tržištu duhanskih prerađevina u BiH, velikih količina cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama, kako je propisano poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine.

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, nalazi se na terenu, gdje koordinira rad policijskih djelatnika koji sudjeluju u akciji.

Podsjećamo da u akciji sudjeluje više od 250 policijskih djelatnika Granične policije Bosne i Hercegovine i MUP-a Republike Srpske.

Izvršenje kaznenih djela, realizirano je za vrijeme pandemije Covid 19, u Bosni i Hercegovini.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine us naveli da prema prikupljenim dokazima, šteta nanesena budžetu BiH je najmanje oko 400.000 KM.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni djelovali kao organizirana skupina sa jasno podijeljenim ulogama i zadacima u izvršenjima kaznenih djela.

Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.