Bliže se praznici: Bolnice moraju biti spremne za povećan priliv Covid pacijenata

Prema naredbi koju je donio federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić bolnice u FBiH dužne su osim 30 posto svojih kapaciteta za hospitalizaciju Covid pacijenata pripremiti i dodatne kapacitete.

Za provođenje ove naredbe odgovorni su direktori i upravna vijeća zdravstvenih ustanova.

Sukladno epidemiološkoj situaciji Covid 19 svaka bolnica je dužna izraditi plan zadovoljenja povećanih potreba za Covid 19 kapacitetima. Plan mora biti jasan i precizan, koordiniran sa kriznim štabom mjerodavnog ministarstva zdravstva”, navedeno je u naredbi.

Bez obzira što je zabilježen pad broja zaraženih, pa i hospitaliziranih. bolnice moraju biti u stalnoj pripravnosti.

Kako je istakao pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez još uvijek se ne može reći da je dobra situacija već da je stabilizirana.

Uzmemo li u obzir da slijede božićni (decembar i januar) i novogodišnji praznici, a da će biti vrlo teško spriječiti stanovništvo da se okuplja pa i u porodičnim krugovima i dodamo li tome dolazak dijaspore u BiH, jasno je da je potreban dodatni oprez i pripremljenost zdravstvenih ustanova za eventualni veći priliv pacijenata.

“Nas čekaju još dva zimska mjeseca i očekivati je da će situacija biti teška“, kazao je Čerkez na konferenciji u četvrtak.

Krizni štab FMZ-a nije donio nove mjere zabrane, osim što je isključivo naglašeno da nema nikakvih vrsta organizovanih dočeka Nove godine ni do 23 sata, a ni poslije.

Na snazi ostaje zabrana kretanja od 23 sata do pet sati ujutro.