Bila je degradirana i odbijena mnogo puta: Sada je njen rad osnova za Covid-19 vakcinu

Covid-19 vakcine počinju se primjenjivati u nekoliko zemalja, što predstavlja veliki napredak i daje nadu u skoro okončanje pandemije. Za Katalin Karikó, ovaj trenutak je naročito poseban.

Karikó je provela decenije svoje karijere istražujući terapeutske mogućnosti mRNA, komponente DNA koja se smatra jednom od glavnih elemenata života. Uz mnogobrojne neuspjehe, gubitak posla, sumnje i preseljenje preko okeana, Kariko je ostala pri svom ubjeđenju. a to je a bi se mRNA mogla koristiti za nešto zaista nevjerovatno. Sada je njen rad osnova za razvoj Covid-19 vakcine.

Iz Mađarske u Ameriku

Karikó, 65, započela je svoju karijeru u rodnoj Mađarskoj 1970-tih godina, kada su istraživanja mRNA bila novina i mogućnosti su se činile beskrajnim. Ali zov američkog sna (sa više mogućnosti za finansiranje istraživanja) je prevladao, prenosi BUKA.

U 1985. godini Kariko je sa mužem i malom kćerkom napustila Mađarsku i otišla u Ameriku nakon što je dobila poziv od Univerziteta Temple u Filadelfiji. Prodali su svoje auto, kazala je Karikó za The Guardian, i strpali novac (oko 1.200 dolara) u plišanog medu.

“Taman smo se bili uselili u novi stan, kćerka je tada imala 2 godine, sve je bilo dobro, bili smo sretni”, kazala je Kariko za mađarski portal G7 o odlasku svoje porodice. “Ali morali smo da idemo.”

Nastavila je istraživanje na univerzitetu Temple, a zatim na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Pensilvaniji. Ali do tog trenutka splasnulo je oduševljenje istraživanjima mRNA i njena ideja da bi se ona mogla koristiti u borbi protiv bolesti smatrala se suviše radikalnom, suviše finansijski rizičnom da bi se finansirala.

Prijavljivala se za grantove, ali je dobijala odbijenice, a 1995. godine degradirana je sa svoje pozicije na unvierzitetu. U isto vrijeme dijagnostifikovan joj je karcinom.

Obično tada ljudi jednostavno odustanu jer je suviše teško“, kazala je za Stat, medicinski portal u novembru.

“Razmišljala sam da odem negdje drugo, da radim nešto drugo. Također sam mislila da možda nisam dovoljno dobra, dovoljno pametna.”

Od sumnje do otkrića

Ipak, nije odustala.

Na kraju su Karikó i njena bivša koleginica sa Univerziteta u Pensilvaniji, Drew Weissman, razvile metodu kojom se sintetička mRNA koristi za borbu protiv bolesti koja mijenja način na koji tijelo proizvodi materijal za borbu protiv virusa, objasnila je za CNN.

To otkriće sada je osnova Covid-19 vakcine, a neki kažu da Weissman i Karikó, koja je sada potpredsjednica njemačke firme BioNTech, zaslužuju Nobelovu nagradu.

Ako bi me neko pitao za koga bih glasao, ja bih njih dvije prve predložio“, kazao je Derek Rossi, jedan od osnivača farmaceutskog giganta Moderna, za Stat, i dodaje da to fundamentalno otkriće će se koristiti za lijekove koji će pomoći svijetu.

Iako je lijepo dobiti priznanje nakon toliko vremena, Kariko kaže da trenutno ne razmišlja o naučnoj slavi.

“Slavit ćemo kada ova ljudska patnja prođe, kada se završi ovo teško vrijeme, nadam se na ljeto kada zaboravimo na virus i vakcine. Tada ću slaviti,” kazala je ona za CNN.

Karikó kaže da planira uskoro da se vakciniše, zajedno sa Weissman, i kaže da je veoma sigurna da će vakcina biti djelotvorna. Na kraju krajeva, njena otkrića su tome i doprinijela.