Bosna i Hercegovina ponovo zadužila 250 miliona eura

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas Memorandum o razumijevanju između Europske unije i Bosne i Hercegovine kojim je BiH omogućen zajam za makrofinancijsku pomoć u iznosu 250 milijuna eura.

Ovaj memorandumom u ime EU potpisao je evropski komesar za ekonomiju, Paolo Gentilon, a u ime Centralne banke, kao agenta zajmoprimca, potpisnik je guverner Senad Softić.

Obzirom na to da se radi o pomoći za više razina vlasti Memorandum su potvrdili i podržali ministri financija oba entiteta, kao i gradonačelnik Brčko Distrikta.

Ministar Bevanda naglasio je kako je cilj makrofinancijske pomoći EU ublažavanje posljedica krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, te dolazi uz ostale resurse koje je zemlja dobila od drugih međunarodnih financijskih institucija kao potporu za ekonomsku stabilnost.

“Sredstva iz ovog zajma bit će isplaćena u dvije rate, od kojih svaka iznosi do 125 milijuna eura, a isplata prve rate očekuje se nakon stupanja na snagu Memoranduma i pratećeg sporazuma o kreditnoj liniji kojeg smo također potpisali. Tim sporzumom reguliraju se procedure isplate pomoći BiH”, objasnio je ministar Bevanda.

Uz to, dodao je i da je BiH duže vrijeme pregovarala o ovom zajmu jer su morale biti ispoštovane sve unutarnje procedure kao i mehanizam koordinacije tijekom odlučivanja.

“Najvažnije je da smo uspješno postigli dogovor svih nas unutar BiH te je to prihvatljivo za EU, a nastavak aktivnosti propisan je upravo ovim memorandumom kao i našim zakonskim procedurama o zaduživanju”, naglasio je ministar Bevanda.

Pomenuti Memorandumom, u skladu s prethodnim odlukama Europskog parlamenta i Vijećem Europske unije BiH, stavljena je na raspolaganje makrofinancijska pomoć u iznosu od 250 miliona eura u obliku zajma.

Nakon potpisivanja, koje je zbog epidemioloških mjera završeno korespodentno i bez ceremonija, ministar Bevanda zahvalio se EU na spremnosti da pomogne Bosni i Hercegovini u ovom izrazito izazovnom vremenu te čestitao svim sudionicima na uspješno okončanim pregovorima.