Čudna dešavanja na Medicini: Nakon Gavrankapetanovića izvjestan povratak i profesora Bišćevića

Na Medicinskom fakultetu u Sarajevu satima traje sastanak šefova katedri na tom fakultetu koji su jučer nakon što se u nastavni proces poslije tri godine vratio profesor Ismet Gavrankapetanović zatražili hitan sastanak.

Sigurno je da je jedna od tema prof. dr Ismet Gavrankapetanović, ali i smijenjena dekanesa Semra Čavaljuga koja obavlja i dalje tu dužnost iako opterećena sa nekoliko krivičnih prijava koje su podnesene protiv nje za više krivičnih djela, piše Patria.

Inače, prof. dr Ismet Gavrankapetanović u nastavni proces vraćen je odlukom Semre Čavaljuga koja je konačno izvršila sudsku presudu.

Sud je u januaru 2019. godine naložio vraćanje profesora u nastavni proces. Medicinski fakultet pokušao je uspostavljanjem radnog odnosa eskivirati izvršenje presude, ali profesor nikada nije vraćen u nastavu. U dva navrata su Medicinski fakultet i Semra Čavaljuga novčano kažnjeni zbog neizvršavanja pravosnažne presude.

Senat Univerziteta u Sarajevu je u julu ove godine sa većinskim brojem članova Senata dao punu podršku profesoru Gavrankapetanoviću koji je nakon napuštanja KCUS-a protjeran i sa Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Kako je tada jasno rečeno profesoru Gavrankapetanoviću su osporena i ljudska i akademska prava.

Treba podsjetiti da je rektor Škrijelj najprije suspendovao, a zatim i smijenio dekanesu Čavaljuga. Nju je ponovo NNV izabralo za dekanesu, a rektor nikad nije potpisao to rješenje. Ustavni sud BiH u junu ove godine odbacio je apelaciju Semre Čavaljuga protiv odluke rektora Škrijelja kao nedopuštenu.

Univerzitet u Sarajevu daje podršku i drugim profesorima i predavačima koji su protjerani sa Medicinskog fakulteta nakon što su napustili KCUS. Pravosnažnu presudu da se vrati na Medicinski fakultet dobio je i vanredni profesor Mirza Bišćević, a zbog otkazivanja Ugovora o radu na Medicinskom fakultetu zaustavljen mu je dalji napredak u akademskoj karijeri.

Ni on još uvijek nije vraćen u nastavni proces. Ali, nakon Gavrankapetanovića mogao bi uslijediti i povratak profesora Bišćevića.

Povratkom profesora Gavrankapetanovića u nastavni proces dogodile su se dvije stvari.

Prva je da je konačno provedena sudska odluka ali uz trogodišnju borbu, a druga da će sada Čavaljuga postati meta tuđih sujeta koji su i doveli do situacije da Klinički centar UNSA i Medicinski fakultet ostanu bez vrsnih ljekara i profesora.

Već godinama je jasno da u akademskoj zajednici postoje otuđeni centri moći koji čak ne pokazuju ni poštovanje prema Univerzitetu u Sarajevu, a koji su imali cilj i uklanjanje rektora Škrijelja.

Pokazalo se to na julskoj izbornoj sjednici Senata kada je tek u trećem krugu Škrijelj pobijedio protukandidata Šaćira Filandru.

I dok Tužilaštvo KS vrši provjere ozbiljnih krivičnih prijava zbog kojih su saslušane brojne osobe Čavaljuga bi se mogla naći i na udaru svojih kolega.

Ono što je nepojmljivo da je moguće vidjeti u jednoj akademskoj zajednici već godinama traje na Medicinskom fakultetu, a najveće posljedice mogla bi snositi upravo Čavaljuga.