Video/ Protesti građana Bihaća ispred Bire: Razočarani smo Cikotićem

U poslijepodnevnim satima, baš u vrijeme kad se građani Bihaća okupljaju pred Birom već 79 dana tražeći zatvaranje kampa Bira, pred kamp su stigla tri kombi vozila u kojima su se nalazili migranti iz Lipe.

Tamo ih je već smješteno više od 1.000.

Riječ je o kombijima IOM-a i Službe za poslove sa strancima. Građani su parkirali vozila i nisu dozvolili prolazak, pa su se kombiji vratili.

U njima je bilo 46 migranata. Policija nije intervenisala, ali nije bio incidenata.

“Na ovom mjestu protestujemo više od 70 dana, jer ne želimo više prolaziti kroz situaciju dok je u ovom centru bilo smješteno dvije hiljade ljudi. Razočarani smo instrukcijama ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Selme Cikotića o ponovnom privremenom otvaranju Bire. Mi to nećemo dopustiti i vjerujte da će nas ovdje biti sve više”, rekao je mještanin Fadil Dizdarević.

Operativna grupa za situaciju s migrantima u Unsko-sanskom kantonu (USK) danas je saopćila kako je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić tražio da se migranti iz Lipe prebace u Biru.

Upozoreno je da će doći do protesta građana kao i da nije ispoštovana odluka Predsjedništva BiH da se migranti smještaju izvan urbanih sredina jer se Bira nalazi blizu centra grada.

Građani su tu da brane Biru, mi ćemo spriječiti dolazak migranata“, kazao je jedan od stanovnika.

Sutra će biti održana Skupština USK na kojoj će biti razmatrani zaključci Operativne grupe.