Danas je održana osma sjednica Savjeta za strane investitore FBiH

Danas je putem video-linka u Sarajevu održana osma sjednica Savjeta za strane incestitore Federacije BiH, pod predsjedavanjem federalnog ministra trgovine Zlatana Vujanovića.

Osnovna tačka dnevnog reda je bio Analitički osvrt na izvjesne potencijale za strana ulaganja u 2021. godini u FBiH (dijaspora, proširenje finansijskog portofolija postojećih investitora), u godini pandemije koronavirusa.

Članovi Savjeta su upoznati s glavnim smjernicama ekonomske politike, na osnovu kojih je rađen jučer, na sjednici Vlade FBiH, utvrđeni Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2021. godinu, u kojem su iznesena očekivanja da bi ekonomija u FBiH u drugoj polovini naredne godine mogla funkcionirati bez ograničenja izazvanih pandemijom koronavirusa.

Pored već postojeća dva paketa mjera, ovim dokumentom predviđena su nova značajna izdvajanja za podršku oporavku privrede u novonastalim okolnostima, počev od Fonda za stabilizaciju sa 150 miliona KM, podrške zapošljavanju sa 50 miliona KM i podrške kantonima i općinama od 230 miliona KM.

Ovo bi u velikoj mjeri trebalo doprinijeti amortizaciji negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom i biti značajna podrška oporavku privrede, ali i potencijalnim stranim investitorima.

Posebno je naglašen značaj usvajanja dokumenata koji će biti pretpostavka za stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta, poticati razvoj male privrede i uopće poslovne infrastrukture, što je neophodna pretpostavka za privlačenje stranih ulagača.

Značajan dio pažnje posvećen je ekonomskim potencijalima dijaspore, o čemu za sada ne postoji dovoljno jasna slika, ali je i pored toga konstatirano da su oni značajni, ne samo u finansijskom smislu, već i u znanju, vještinama i iskustvu. To su, između ostalog, razlozi da se naši ljudi u inostranstvu, potencijalni investitori, stimuliraju za značajnija ulaganja u svoju zemlju.

Bilo je riječi i o stvaranju uslova za olakšavanje registracije poslovnih subjekata, digitalizaciji elektronskih dokumenata i njihovom priznavanju, što će biti značajna podrška i ohrabrenje budućim investitorima u novonastaloj situaciji, te do sada učinjenim značajnim koracima na unapređenju i edukaciji ekonomske diplomacije, kao značajnog segmenta u privlačenju stranih investicija i drugom, naveli su iz Vlade.