Djevojka sa krilima: Ne gledaj šta nemam, vidi šta mogu!

Dejana Bačko, iz Novog Sada, rođena je bez gornjih ekstremiteta, šampionka je Evrope i svijeta u paratekvandu, slikarka, bavi se streličarstvom, studira i sve poslove obavlja sama.

Iako je rođena bez obje ruke, stvara bolja djela nogama nego većina umjetnika rukama. Sa četrnaest godina primljena je u srednju umjetničku školu u Novom Sadu, a na prijemnom ispitu je bila bolja od većine svojih vršnjaka koji slikaju rukama. Od maksimalnih 100 bodova, Dejana je ostvarila 98.

Njen nadimak je Djevojka sa krilima, jer za nju ne postoji riječ “ne mogu”. Osim slikanja, naučila je čitko pisati, plivati, kuhati, samostalno obavljati kućanske poslove i mnoge druge aktivnosti.

Danas ima 25 godina, bavi se slikarstvom, a iza sebe ima preko 500 radova. Njen cilj je da ode na Paraolimpijske igre naredne godine, budući da te discipline na njima nema, krenula je na para-streličarstvo.

Dejana poručuje svima da koriste osmijeh da promijene svijet, a da ne treba niko da dozvoli da svijet promijeni vaš osmijeh.

Djevojka s krilima planira diplomirati na Akademiji. Istovremeno, u sretnoj je vezi sa Sarajlijom,, Suljom Keranovićem). O svom životu aktivno piše na društvenim mrežama, a na Instagramu ima više od 12.000 pratitelja