Edin Forto je imenovan za premijera Kantona Sarajevo

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić je donio odluku o imenovanju kandidata Edina Forte za premijera Kantona Sarajevo.

Odluka je objavljena u Službenim novinama Kantona Sarajevo, a donesena je  od strane predsjedavajućeg skupštine Kantona Sarajevo, Elvedina Okerića 17. decembra.

Forto bi u narednih dan ili dva predsjedavajućem Skupštine KS trebao predati listu 12 kandidata za ministre u Vladi KS.

Poslovnik o radu Skupštine KS propisuje da se prijedlog predaje najmanje 12 dana prije početka sjednice Skupštine na kojoj će se vršiti izbor. Predsjedavajući Skupštine ovaj prijedlog odmah i bez odlaganja prosljeđuje Komisiji za izbor i imenovanje, koja na osnovu njega utvrđuje Prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo. Nakon toga, Skupština donosi odluku o potvrđivanju Vlade Kantona u cjelini, javnim glasanjem. Predložena Vlada preuzima dužnost ako je za nju glasala većina svih izabranih zastupnika u Skupštini. Ukoliko Prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade Kantona ne dobije potrebnu većinu, postupak se ponavlja.

Ono što je s pomenutom odlukom jasno jeste da će nova Vlada KS biti imenovana u januaru.

Prema raspodjeli imena za nove ministre u Vladi KS predložili su Naša stranka (1), SDP BiH (3), NIP (7) i samostalni zastupnici (1).

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot