Moguće je da ste prebolovali koronavirus, a da to niste ni znali

Iako je poznato da koronavirus nije predvidiv, praćenjem određenih simptoma tokom zaraze doktori, u suradnji sa istraživačima, imaju nešto jasniju sliku o tome koji simptomi dovode do težeg oblika koronavirusa.

Gastroenterologinja Swapna Reddy, iz klinike u Oregonu za Portland KGW8 kazala je da se kod mnogih oboljelih prvo se pojave gastrointestinalni simptomi, koji mogu uključivati ​​gubitak apetita, mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu i proliv.

Pored toga, tvrdi da je ključno vidjeti smiruju li se ti simptomi ili da li će se razviti u ozbiljnije respiratorne simptome ili temperaturu.

“Kada imate gastrointestinalne simptome koji potom prelaze u visoku temperaturu, otežano disanje – oni ponekad zapravo mogu značiti da možete dobiti umjeren do teži oblik bolesti”, rekla je Reddy, te je dodala da je potrebno obratiti pažnju na probleme i ako se desi da primijetimo određenu promjenu, odmah to javimo doktoru.

Prema istraživanjima do 50% osoba oboljelih su kazali da imaju jedan gastrointestinalni simptom, dok 20 posto je reklo da su to zapravo jedini simptomi koje imaju. Ono što tvrde stručnjaci jeste da ukoliko ste imali pomenute simptome, bez temperature ili respiratornih problema, moguće je da ste prebolovali lakši oblik zaraze.