Fazlić s građanima pred Birom: Nudio sam proširenje Borića za 100 mjesta

Građani Bihaća zajedno sa gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem okupili su se večeras pred zatvorenim migrantskim centrom Bira u centru Bihaća revoltirani najavama da će Vijeće ministara BiH sutra donijeti odluku o povratku migranata s Lipe u ovaj centar.

Više stotina migranata večeras je ostalo u neuslovnom kampu Lipa u kojem nema osim nekoliko kontejnera koji su ostali od uposlenika IOM-a nakon zatvaranja kampa.

Gradonačelnik Fazlić je kazao da je tokom dana nudio određena rješenja ali da nije bilo sluha.

“Ja sam od jutros nudio rješenja da povećamo kapaciteta Borića za još 100, eto još ćemo negdje privatno da smjestimo još 50, ali dajte da i drugi prime. Najlakše reći dajte Biru, mi to nećemo ni pod koju cijenu“, kazao je Fazlić dodajući da se danas pokazala sva blamaža Ministarstva sigurnosti BiH.

Građani poručuju da će svojim tijelima braniti svoj grad.

“Ovdje smo 89. dan i Bira se neće otvoriti po cijenu naših života. Sa Birom je završena priča. Mi Bišćani nećemo više da živimo u strahu, trpimo torture i ne znam šta je sporno da vlasti slušaju građane“, poručuju građane.

Treba podsjetiti da je na području USK bilo formirano pet migrantskih centara, a da još uvijek rade Sedra, Borići, Miral (Velika Kladuša), Bira koja je nedavno zatvorena i Lipa.