Federacija ima novac za COVAX, u Vladi oprezni zbog iskustva s nabavkom respiratora

Bosna i Hercegovina u septembru ove godine potpisala je Sporazum o pristupanju COVAX sistemu za nabavku vakcina u provom krugu raspodjele.

Međutim, provedba sporazuma zapela je u momentu kada su trebala biti osigurana finansijska sredstva.

Vlada Federacije i odgovorne osobe jučer su dobili poziv sa sjednice Vijeća ministara da uplate svoj dio sredstava za nabavku vakcina u skladu sa Sporazumom. Vlada FBiH je saglasnost na sporazum dala na 182. Sjednici 11. septembra ove godine.

Ali, ovaj put federalni premijer Fadil Novalić, njegova zamjenica i ministrica finansija Jelka Milićević i ministar zdravstva Vjekoslav Mandić ne žele djelovati hitro, pa proći kao Novalić i Milićević u slučaju “Respirator”.

Jer, i tada se zbog potreba stanovništva djelovalo hitno, a Tužilaštvo BiH tu hitnost i brzinu kaznilo optužnicom.

Da se ne bi ponovo opekli u Vadi sada pušu i na hladno, vagaju i procjenjuju. A procjena je da bi uplatom sredstava onako kako je to zatraženo počinili produženo krivično djelo i nanovo bili na optuženičkoj klupi.

Naime, sredstva za ove namjene Vlada Federacije BiH već ima, ali proceduralno bez rebalansa budžeta za ovu godinu ili budžeta za 2021. sredstva se ne mogu uplatiti.

U vladi ne žele raditi nikakve akrobacije jer se ni ministrica finansija, ni premijer ne žele izlagati na pladanj Tužilaštvu BiH.

Jer, Vlada Federacije BiH, odnosno najodgovorniji u istoj Novalić i Milićević procesuiraju se zbog odluke za ubrzanu nabavku respiratora u vremenu vanrednog stanja i početka pandemije koronavirusa o kojem se ništa nije znalo.

S druge strane, Tužilaštvo BiH kao da ima neki paravan na entitetskoj crti RS pa ne vidi nikakvu potrebu da procesuira u medijima dokazanu neodgovornost nadležnih u RS. Ko ne zna o čemu govorimo, neka se sjeti poljske bolnice od koje građani RS nisu imali nikakvu korist i slično.

Ili pak da odemo dalje u prošlost do izgradnje zgrade Vlade RS s mnogo nezakonitih aktivnosti sve do nabavke pepeljara od nekoliko hiljada konvertibilnih maraka.

Iz Vlade FBiH kako Patria saznaje žele garancije nadležnih državnih ministara civilnih poslova i finansija Ankice Gudeljević i Vjekoslava Bevande. No, tih garancija za sada nema.

Bojazan kod odgovornih u Vladi Federacije proizilazi iz činjenice da se skoro identična stvar ponavlja kao i s respiratorima.

Kažu nam da nisu ni vidjeli Ugovor po kojem bi trebali dati novac, te da bi takvim postupanjem ponovo “navukli” Tužilaštvo BiH na vrat, što bi isto jedva dočekalo.

Pitanje je može li neko kriviti aktuelnu Vladu Federacije BiH zbog ovakvog poteza. Jer složenost unutrašnje uređenosti je možda i najveći krivac što za provedbu svega urađenog na državnom nivou moramo ići na niže nivoe od entiteta i Distrikta do kantona.

S druge strane očito je da političke strukture pod čijom je kontrolom Tužilaštvo BiH žele rasturiti Federalnu vladu koja je baš zbog njihovih interesno – političkih marifetluka više od dvije godine nakon izbora u tehničkom mandatu.

Stoga u Federaciji i postupaju oprezno, ne želeći da federalnog premijera, ministricu finansija ili nekog drugog ponovo vidimo u pritvoru, a Federaciju obezglavljenu.

Paralelno tome, vlasti entiteta RS konstantno rade protuustavno i protuzakonito, a Tužilaštvo ostaje nijemo i slijepo.

Možda ćemo na vakcine malo duže sačekati, do usvajanje budžeta FBiH za 2021. godinu i slično, ali barem nećemo imati nove sudske procese.