FIFA/ Robert Lewandowski najbolji fudbaler svijeta

U Zurichu se održala FIFA ceremonija The Best na kojima smo dobili najboljeg igrača svijeta.

U konkurenciji “The Best FIFA Men’s Player” našla su se tri nogometaša, a to su Poljak Robert Lewandowski, Argentinac Lionel Messi i Portugalac Cristiano Ronaldo.

Laskavu nagradu je osvojio Robert Lewandowski. Popularni “Lewa” je imao sezonu iz snova, sa svojim Bayernom je osvojio trostruku krunu a svojim golovima je doprinjeo osvajanju titula.

Lewandowski je osvojio nagradu najboljeg strijelca Bundeslige prošle sezone sa ukupno 34 gola. U Ligi prvaka prošle sezone Poljak je zabio 15 puta. Ukupno je odigrao 47 utakmica, a postigao je 55 golova uz 10 asistencija. Za reprezentaciju Poljske je odigrao 14 utakmica a bio je strijelac osam puta.

Pored ove nagrade dobili smo i najboljeg trenera svijeta. U konkurenciji su bili trener Leedsa Marcelo Bielsa, Liverpoola Jurgen Klopp te trener Bayerna Hansi Flick.

Nagradu je osvojio Jurgen Klopp koji je sa Liverpoom osvojio Englesko ligu nakon više od 30 godina. Ova odluka je bila veliko iznenađenje jer su svi očekivali da će pobjednik biti trener Bayerna Hasni Flick zbog osvajanja trostruke krune.

FIFA je također odabarala najljepši pogodak sezone. Heung min Son je dobitnik nagrade Puskas za najljepši postigunti gol u prošloj sezoni. Gol je postigao 7. decembra 2019.godine protiv Burnelya.

Dobili smo i najbolji tim godine: Alisson Becker, Trent Alexander-Arnold, Virgil van Dijk, Sergio Ramos, Alphonso Davies, Joshua Kimmich, Kevin de Bruyne, Thiago Alcantara, Lionel Messi, Robert Lewandowski i Cristiano Ronaldo.

Za najboljeg golmana je odbaran Nijemac Mauer Neuer iz Bayerna u muškoj kategoriji a u ženskoj ovu nagradu je osvojila Francuskinja Sarah Bouhaddi igračica Lyona.

Ideali ženski tim čine: Christiane Endler, Lucy Bronze, Wendie Renard, Millie Bright, Tobin Heath, Veronica Boquete, Barbara Bonansea, Megan Rapinoe, Delphine Cascarino, Vivianne Miedema i Pernille Harder.

Najbolja nogometašica svijeta je Lucy Bronze koja nastupa za Manchester City na poziciji desnog beka.

Nagradu za fair-play je osvojio Mattia Agnese, 17-godišnji igrač italijanskog Ospedaletija koji je tokom utakmice pružio prvu pomoć i spasio život protivničkom igraču Matteu Brianu.