Prijava protiv direktora Grasa Ahmetspahića: Radnika fali, a penzioner se direktorski plaća

Grupa radnika Grasa prijavila je generalnog direktora ove kompanije Almira Ahmetspahića, Zorana Miljuša i Salku Šehovića radi, kako su naveli, “sumnje u nesavjestan rad u službi i zloupotrebe položaja”.

Dodaju da su prijavu adresirali predsjedniku Skupštine Grasa Avdi Vatriću, a ako ne bude njegove reakcije prijava će ići Federalnoj upravi policije i MUP-u KS.

“Podnosimo prijavu protiv navedenih lica koja su Harisu Kadiću omogućila stjecanje protupravne imovinske koristi, a na štetu budžeta KJKP Gras i budžeta KS jer je Kanton osnivač Grasa. Navedena lica su omogućila Kadiću da prima direktorsku platu i nakon što je prestao da bude izvršni direktor i postao samo radnik u komercijali Grasa, te tako prisvojio veću svotu novca u vidu razlike plate koju prima i plate koja ga po radnom mjestu sljeduje”, navodi se u prijavi grupe radnika Grasa koji sumnjaju u nezakonito djelovanje.

Dodaju da za navedeni period, od kako bez osnova prima direktorsku platu, uplaćeni su mu i doprinosi za tu platu uprkos činjenici da navedeno lice ima ukupno preko 41 godinu radnog staža a radni odnos je zasnovao 14. maja 1979. godine.

“Pitamo i vas i generalnog direktora Almira Ahmetspahića kome je u interesu da na budžetskoj plati drži čovjeka koji je i po zakonu davno trebao biti u penziji i to punoj jer ispunjava zakonom propisane uvjete. Da se radi o licu koje je ekspert u nekoj oblasti razumjeli bismo. Ovako stičemo utisak da Ahmetspahić pokušava i od Grasa napraviti Doncafe firmu, jer je za finansijskog direktora postavio Miljuša, koji je svojim (ne)radom i (ne)znanjem Doncafe otjerao u Srbiju. Gospodo molimo vas nemojte dozvoliti da Ahmetspahić otjera Gras u Srbiju uz pomoć svoiih izvršnih direktora i onih koje plaća kao da su direktori iako to nisu. Molimo vas da poduzmete sve aktivnosti kako bi zaštitili imovinske interese firme jer Kadić pored toga što prima veću platu i što bi trebao biti u penziji odavno, uz Ahmetspahićevo odobrenje na posao dolazi samo onda kada sa Miljušem po Ahmetspahićevim nalozima treba dogovoriti i namjestiti tender”, navodi se u prijavi.

Dodaje se da navedena lica upravo dogovaraju tender za gume s Mirzom Čengićem iz firme CENTROTRADE.

“Tenderska dokumentacija je pri kraju a navedena lica je prilagođavaju isključivo firmi CENTROTRADE kako bi svi bili dobri. Vjerovatno zato Ahmetspahić i drži Kadića u firmi i komisijama koje mu omogućavaju uticaj na druge kao i na plati koja mu ne pripada i usprkos tome što je po zakonu odavno trebao biti penzionisan. Kadić je samo jedan od primjera gdje Ahmetspahić zloupotrebom položaja omogućava svojim poslušnicima da pljačkaju Gras. Tu je i Senad Međedović, profesor Mustafa Mehanović koji u isto vrijeme radi u Grasu i piše punu dnevnicu dok ima predavanje na Saobraćajnom fakultetu što je Ahmetspahiću dalo magistrat i doktorat. Tu su i brojni ugovori o djelu, plaćanje advokata za okončane postupke kao i dodatak na platu u iznosu od 30% godinama unazad jednim te istim licima za omogućavanje raznih malverzacija i organizovane pljačke Grasa”, piše u prijavi grupe radnika Grasa.

Radnici nade polažu u federalne i kantonalne istražne organe.

“Gospodo iz Federalne uprave policije, molimo vas pozabavite se malo organizovanim kriminalom u Grasu. Nećete čak morati ni kopati puno jer isti ljudi na isti način rade iste pljačke”, rečeno je u prijavi.