Foto/ Budući veliki klaster: Održan “Advent u Novom Travniku”, skoro svi bez maske i bez socijalne distance

Jučer je na trgu žrtava Domovinskog rata organizovana manifestacija “Advent u Novom Travniku”.

Kako pišu lokalni mediji, brojni građani odazvali su se na ovaj događaj. Građani su uživali uz kuhano vino, kobasice, razne poslastice, a najviše su uživali uz Božićne pjesme i nastupe kulturno zabavnih društava. Također, ističu da su se svi pridržavali epidemioloških mjera… Ali kojih?!

Na fotografijama koje su objavljene u medijima vidi se da skoro niti jedna osoba ne nosi masku i nema socijalne distance.

Pitanje je kada će građani i organizatori ovakvih događaja shvatiti da ovako nešto može biti pogubno, te da nije dovoljno samo platiti medijima da napišu “pridržavali se svih epidemioloških mjera”.

Bitno je istaći i da je HDZ BiH Novi Travnik ponosno podijelio fotografije adventa, iako bi se moglo očekivati od tako velike političke partije da zaštite građane i budu riječ razuma.

Izražavamo nadu da će ispekcije i nadležni da se uključe u ovaj slučaj i poklone prikladan novogodišnji i božićni poklon organizatorima.

Podsjećamo, trenutno Bosna i Hercegovina bilježi ogromne brojeve novozaraženih, a trud nadležnih institucija i stručnjaka da smanje brojeve novozaraženih građani svojim ponašanjem umanjuju.

Samo tokom jučerašnjeg dana, kada je i organizovan advent, u BiH su registrovane 763 novozaražene osoba, od testiranih 2.938 uzoraka. Preminule su ukupno 34 osobe.