Foto/ Novogodišnji paketići za djecu bez roditeljskog staranja

Povodom nadolazećih novogodišnjih praznika, predstavnici Općine Stari Grad isporučili su Kantonalnoj javnoj ustanovi “Dom za djecu bez roditeljskog staranja” Sarajevo koji se nalazi na Bjelavama, novogodišnje paketiće koje su pripremili za svu djecu.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, paketići su dostavljeni na ulaz u ustanovu jer ulazak nije dozvoljen. Novogodišnji praznici kao omiljeni dio godine svakog čovjeka na pragmatičan način iniciraju osjećaje darivanja i pomaganja kod djece i odraslih. Simbolika porodičnog okupljanja i euforije dočeka novog početka razvija osjećaje pripadnosti zajednici i harmoničnom suživotu.

Uposlenici Općine Stari Grad Sarajevo, na čelu sa općinskim načelnikom mr. Ibrahimom Hadžibajrićem, su s ciljem uloge jedne velike porodice obezbijedili novogodišnje poklone za 91 mališana Doma Bjelave. Ova ustanova broji 91 dijete bez roditeljskog staranja, a u dogovoru sa stručnim osobama iz Doma paketići su pripremljeni i dostavljeni po starosnim dobima djece.

“Dom za djecu bez roditeljskog staranja” Sarajevo osnovan je 1.900. godine. Dom se nalazio na više lokacija u gradu Sarajevu, da bi nakon Drugog svjetskog rata ostao samo na jednoj lokaciji na Bjelavama, gdje se Dom i danas nalazi. Djelatnost ovog Doma odnosi se prije svega na pružanje usluga cjelokupnog zbrinjavanja, odgoja, školovanja, zdravstvene zaštite djece bez roditeljskog staranja i djece čiji je razvoj ometan porodičnim prilikama, kao i prihvat trudnica i prvorotkinja sa djecom do šest mjeseci starosti. Korisnici usluga Doma su djeca do navršenih 18 godina života, a na prijedlog Centra za socijalni rad, Dom prima i djecu kojoj je potrebno obezbjediti završetak započetog školovanja.