Američka ambasada: OHR ostaje u BiH sve dok se u potpunosti ne ispune kriteriji ‘5+2’

U javnosti se ne stišava priča o zamjeni Valentina Inzka s mjesta visokog predstavnika u BiH, na što je stigao i odgovor iz Američke ambasade.

Neće biti nimalo lako promijeniti visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini posebno zbog uloge Rusije u cijelom postupku, a cijela priča se pokrenua nakon što je njemačka ambasadorka Margret Uebber sastala se sa Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem. Na sastanku su, prema navodima, razgovarali i o potencijalnom nasljedniku Valentina Inzka.

Iz Njemačke ambasade nisu željeli komentirati natpise medija, a sigurno je da će značajnu ulogu u ovom procesu imati SAD, posebno nakon pobjede Joea Bidena za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Iz Američke ambasade u BiH za Patriju kažu da su stavovi SAD jasni i precizni.

“Stav Sjedinjenih Američkih Država je jasan i dosljedan – Bosna i Hercegovina mora ispuniti konkretne kriterije koje je ustanovio Savjet za implementaciju mira kako bi napredovala i prestala biti predmetom međunarodne supervizije.

Kriteriji 5+2 komplementarni su sa putem BiH ka EU i dok se oni u cijelosti ne ispune, OHR će imati značajnu ulogu u pružanju pomoći i praćenju provedbe Mirovnog sporazuma. Upravo sada je vrijeme za ponovno fokusiranje na ispunjavanju ovih zadatih kriterija”, kazali su za Patriju iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.