Foto/ Sjećate li se Nađe Komaneči?

Nađa Elena Komaneči je bivša rumunska gimnastičarka, koja je za vježbu na dvovisinskom razbonađa ju na Olimpijskim igrama 1976. godine u Montrealu prva u historiji gimnastike dobila najvišu moguću ocenu, a to je čista desetka.

Tokom Igara u Montrealu koristili su semafor koji uopšte nije imao opciju dsa prikaže desetku. Kada je Nađa dobila 10.0, na semaforu je prikazano 1.0, na što je publika tada burno reagovala, dok je mala četrnaestogodišnjakinja bila u zabuni. Dok je mislila da je zaista dobila ocjenu 1.0 umjesto 10.0, njena facijalna ekspresija je ppkazivala ogromno razočarenje.

Upravo iz tog razloga, u njenu čast jedan element na dvovisinskom razboju dobio njeno ime, Komaneči. Obzirom na težinu izvođenja, pomenuti element je i dan danas rezervisan samo za vrhunske gimnastičarke.

Komaneči je jedna od najpoznatijih gimnastičarki na svijetu i zaslužna je za popularizaciju sporta širom sveta. Godine 2000, Laureusova svetska sportska akademija proglasila ju je jednim od atleta 20. vijeka.

Trenutno Komaneči živi u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se nalazi od 1989. godine nakon revolucije u Rusiji. Nakon toga, surađivala je sa američkim gimnastičarem Bartom Konerom, te je u njemu pronašla ljubav svog života.